SĂNĂTATE

CRIZĂ ACUTĂ DE SÂNGE ÎN SPITALE! Centrul de Transfuzie Sanguină își așteaptă donatorii și sâmbătă. “FIȚI BUNI ȘI DĂRUIȚI VIAȚĂ!”

Este criză de sânge în toată țara, accentuată pe fondul pandemiei de coronavirus. Inclusiv la Buzău, numărul donatorilor a scăzut considerabil în ultima perioadă. Tocmai de aceea, Centrul de Transfuzie Sanguină este deschis sâmbătă, 29 august 2020, astfel încât să poată dona sânge și persoanele care nu pot ajunge să facă acest lucru în timpul săptămânii, din cauza programului de lucru ori din alte motive. Centrul de Transfuzie Sanguină Buzău va fi deschis până la ora 13.00.

“Există o mare problemă în aprovizionarea cu sânge a spitalelor. Așa că sâmbătă, 29 august, de la ora 8:00 până la orele 13:00 deschidem Centrul de Transfuzie, o altă zi a poților deschise în care îi așteptăm cu mare drag pe buzoieni. Poate dacă ies la o plimbare, ies și la o donare. Îi așteptăm, să nu uităm nevoia foarte mare de sânge din spitalele din Buzău și trebuie să-I ajutăm și pe cei din București. Avem și 3 donatori de plasma hiperimună care sunt programați pentru sâmbătă.”, a declarat la Focus Tv directorul Centrului de Transfuzie Sanguină, Adriana Crăciun.

Decizia ca Centrul de Transfuzie să fie deschis sâmbătă, 29 august, vine în contextul în care stocurile de sânge sunt aproape inexistente, în timp ce solicitările din partea spitalelor sunt tot mai mari.

“Criza aceasta este foarte gravă. Din nefericire, sunt foarte mulți pacienți care au nevoie de sânge și de produse din sânge. Să nu uităm că toate secțiile spitalelor, acolo unde se face transfuzie, sunt o grămadă de patologii care necesită transfuzia de sânge, uneori chiar dătătoare de viață. Și numărul donatorilor a scăzut aproape la jumătate față de perioada similară a anului trecut.”

În afara donatorilor de sânge, sunt așteptate și persoanele care s-au vindecat de COVID-19 și care pot să doneze plasmă convalescentă pentru salvarea altor pacienți COVID în stare gravă.