Actualitate SĂNĂTATE

Criza medicamentelor pentru bolnavii de cancer, rezolvată. Din ce cauză au rămas pacienții fără tratament zile bune

După câteva zile în care mai mulți pacienți diagnosticați cu cancer au rămas fără tratament, în lipsa medicamentelor necesare, situația s-a rezolvat. Pe final de săptămână, tratamentul a fost achiziționat și administrat bolnavilor. Medicamentele au fost cumpărate de către Spitalul Județean Buzău cu fonduri proprii. Urmează ca astăzi, sau cel târziu la începutul săptămânii viitoare, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate să primească de la Casa Națională fondurile necesare decontării acestor cheltuieli. Ar trebui ca de la Centru să fie virate sume care să acopere costurile cu tratamentul acestei categorii de bolnavii până la finele anului, dar și pentru o parte din luna ianuarie, pentru a evita repetarea crizei, a declarat directorul CJAS Buzău, Eliza Oncel.

“Până la sfârșitul săptămânii, avem promisiunea că vom primi fonduri atât pentru luna în curs, cât și pentru decembrie și să asigurăm un stoc și pentru ianuarie.”

Pe de altă parte, directorul CJAS a explicat că s-a ajuns la această criză din cauza bugetului insuficient alocat până la finele anului. Cheltuielile cu tratamentul bolnavilor de cancer au fost mult mai mari față de bugetul alocat inițial, a fost nevoie de o rectificare de buget, iar toți acești pași birocratici au dus la sincope în asigurarea tratamentului bolnavilor.

“Bugetul a depins foarte mult de rectificarea bugetară care a vut loc  în urmă cu două săptămâni. Circuitul documentelor după rectificare presupune aprobarea în Consiliul de Administrație al CNAS, se distribuie apoi în teritoriu. Bugetul inițial a fost insuficient până la sfârșitul anului. Din păcate, numărul pacienților nu este constant. Intervin pacienți noi care au nevoie de inițiere de tratament iar medicamentele sunt, totuși, destul de scumpe.”

Detalii despre criza din sistemul de sănătate, AICI.