Actualitate

(Video) Ce a găsit Protecția Copilului în casa în care doi copii au ars de vii. Micuții mai aveau o soră mai mare

Moartea celor doi frați, arși de vii în propria locuință, în satul Sârbești, este o tragedie ce nu poate fi uitată prea curând. Comunitatea este în doliu și mulți se întreabă dacă s-ar fi putut face mai mult pentru salvarea celor doi copii. De altfel, a și existat un moment în care familia a fost vizitată inclusiv de reprezentanții Protecției Copilului, la sesizarea Primăriei Vintilă Vodă. Însă, după anchetă, nu a reieșit că cei doi copii nu ar fi bine îngrijiți.

Mama împreună cu bebelușul și fetița sa s-au mutat la Vintilă Vodă de aproape o lună. Cei trei au locuit o bună perioadă la Mânzălești. După ce tatăl copiilor a fost închis pentru furt, restul familiei s-au mutat aproape de rude, în satul Sârbești, unde locuia bunica celor doi micuți.

De atunci, familia a intrat și în evidențele Primăriei. Ion Coman, primarul comunei, spune că asistentul social obișnuia să facă vizite neanunțate la casa unde locuiau cei doi copii. În timpul acestor evaluări, micuții au mai fost găsiți singuri acasă fapt care a făcut ca Primăria să sesizeze Protecția Copilului.

”În cadrul demersurilor de  evaluare a situației semnalate, o echipă formată din asistent social   și   psiholog,   în   colaborare   cu   asistentul  social   din cadrul   Primăriei   Vintilă-Vodă,   s-a deplasat la domiciliul familiei. La momentul vizitei la domiciliul familiei, s-a constat  că cei doi copii se aflau sub supravegherea mamei lor, în casă era cald, copiii prezentau un aspect îngrijit, nefiind constatată o situație de risc imediat”, anunță reprezentanții Direcției Generale pentru Protecția Copilului Buzău.

De altfel, inclusiv primarul comunei spune că bunica copiilor a insistat ca micuții să rămână alături de mama lor promițând că se va îngriji să nu le lipsească nimic.

” Pe parcursul evaluării s-a discutat și cu bunicii paterni ai minorilor, care au declarat că o vor   sprijini   pe   nora   lor cu   alimente   și   lemne   de   foc   și   se   vor   implica   în   îngrijirea   și supravegherea nepoților. În ceea ce o privește pe mama copiilor, i-au fost prezentate serviciile de care poate beneficia din partea instituției, precum și demersurile legale ce pot fi întreprinse în vederea obținerii alocației de stat pentru cei doi copii, aceasta declarând că-și asumă responsabilitatea creșterii și îngrijirii minorilor”, informează Protecția Copilului.

Astfel, în urma anchetei s-a stabilit ca familia să rămână în monitorizarea autorităților locale.

”Situația familiei a rămas în monitorizarea autorităților locale, acestea comunicându-ne o anchetă socială, în care se consemna că familia va fi monitorizată în continuare prin vizite inopinate, în vederea prevenirii apariției unor situații de risc asupra minorilor”, spun reprezentanții Protecției Copilului.

Din păcate, cei doi micuți au sfârșit tragic, în urma unui incendiu. Bebelușul și sora lui au murit arși de vii după ce au fost lăsați singuri acasă de mama lor care a spus că s-a dus după lemne.

Moartea lor a șocat întreaga comunitate care s-a unit pentru a-i conduce pe cei doi micuți pe utimul drum. La înmormântare a ajuns și tatăl copiilor, închsis pentru furt. Acum mama, în vârstă de 25 de ani, a rămas la soacra sa însă spune că ar vrea să se întoarcă la București, acolo unde ar mai avea o fată mai mare, dintr-o altă relație, pe care o îngrijește mătușa ei.