Actualitate

Criza medicilor din spitale, provocare de la A la Z. Care ar fi soluțiile

Se știe că Spitalul Județean Buzău se confruntă cu o criză acută de specialiști, iar încercările de a angaja medici eșuează, de cele mai multe ori. Asta cu toate că medicii care ar alege să profeseze la Buzău ar beneficia de o serie de avantaje. Lipsa medicilor nu este, de altfel, doar o problemă întâlnită în Buzău. Și alte spitale din țară, județene sau municipale, se confruntă cu aceeași situație.

Tocmai de aceea, cei responsabili cu mersul lucrurilor caută în permanență soluții.
Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, spune că în primul rând trebuie schimbată legislația din domeniu. O variantă fezabilă, din punctul său de vedere, ar fi importul de specialiști. Practic, Neagu consideră că atragerea unor medici din spațiul non-comunitar, cum ar fi de pildă Republica Moldova, ar putea să mai elibereze sistemul medical de presiunea pusă de lipsa specialiștilor.

”Soluții sunt o grămadă, nu pot să le dau eu, dar eu cred că ar trebui flexibilizată dacă pot să spun așa politica de a aduce cadre medicale din alte țări decât spațiul Uniunii Europene, așa cum fac cei din țările civilizate care iau de la noi. Și e normal, până la urmă nu poți să îngrădești anumite drepturi ale oamenilor. Sunt medicii din Republica Moldova, de exemplu,  sau din alte țări din spațiul care nu face parte din Uniunea Europeană care ar putea să vină să profeseze și în unitățile noastre specialiști. E o problemă la nivel național, nu local”, este de părere Petre Emanoil Neagu.

Invitat la Focus TV, în emisiunea Focus News, dr. Adrian Zoican, medicul șef de la UPU-SMURD din Spitalul Județean Buzău, care în prezent funcționează cu doar o treime din posturile de medici acoperite, nu crede însă că importul de medici ar fi o soluție.

”Vor pleca mai departe. Exact asta vor face. Noi suntem în Uniunea Europeană și suntem cetățeni europeni și nu putem lega pe cine să spunem, domnule, ai făcut facultatea, rămâi. Nu poți ține legat un medic atâta timp cât el are niște drepturi și în momentul în care el face o facultate într-un mod gratuit el o face pentru că a dat un examen și că așa e legislația. Cu Republica Moldova e o problemă și cu echivalarea studiilor. Spre exemplu pe medicină de urgență durează trei ani de zile și ei pot lucra doar pe ambulanță cum ar fi un medic de familie de la noi, așa la noi durează cinci ani de zile și practic activitatea seamănă foarte mult cu activitatea unui medic de terapie intensivă. Am avut medic din Moldova și a plecat”, a spus dr. Adrian Zoican la Focus TV.

Șeful UPU crede, în schimb, că o soluție reală ar fi ca tinerii medici să poată face rezidențiatul și în alte spitale decât în cele din centrele universitare.

”Deci primul lucru care eu l-aș face ar fi să permit spitalelor Județene se desfășoare activitate de Rezidențiat pentru că astfel medicii care își desfășoară activitatea de perfecționare profesională în centrele universitare să poată lucra și la noi în teritoriu în spitalele Județene, degrevând astfel activitatea medicilor de aici adică lucrul ăsta poate fi aplicat. Doar câteva centre lasă rezidenții care sunt acum în centrele universitare mari să vină și către spitalele de provincie. Impactul pe care îl are cazul respectiv asupra formării profesionale este cu totul și cu totul altul într-un spital clinic universitar unde există rezidenți de specialități diferite. Totuși rezidenții sunt un pic limitați în activitățile lor, dar chiar și așa închipuiți-vă cum ar fi să vină la Buzău să avem și noi medici rezidenți. Practic prin creșterea numărului de rezidenți ar crește foarte mult numărul de medici. S-ar dubla, la câți medici avem noi acum în spital”, a mai spus Adrian Zoican, medic-șef UPU-SMURD Spitalul Județean Buzău.