Actualitate

Cu ce proiecte pornește la drum Consiliul Județean în 2025. Care sunt prioritățile

În așteptarea bugetului național, consiliile județene și primăriile își fac calcule pentru a vedea cum va fi acest an, dacă proiectele planificate vor putea fi începute și dacă cele vechi vor fi finalizate.

Între timp, în Buzău, Consiliul Județean începe anul destul de bine, cu un excedent din anul 2024, bani pe care autoritățile îi vor putea cheltui până la aprobarea bugetului pe 2025.

“Suntem în cazul fericit în care gestiunea banilor a fost făcută judicios. Nu avem încă cifrele închise pe anul trecut, dar sigur va exista un excedent, din primele calcule unde la 10-15 milioane lei. Noi sperăm în acest an să avem un buget ceva mai mare decât anul trecut, din estimările pe care le-am făcut împreună cu colegii mei, ne vom duce unde spre 600 mil lei, cu tot cu fonduri europene, resurse bugetare”, a subliniat, la Focus Tv, președintele CJ Buzău, Lucian Romașcanu.

În ceea ce privește proiectele pentru anul care abia a început, acestea vizează în special infrastructura spitalicească și infrastructura rutieră. O atenție deosebită va fi acordată Spitalului Județean Buzău. Lucian Romașcanu spune că sunt necesare investiții majore la cel mai mare spital din județ, “a cărui durată de viață s-a cam terminat”. Totul depinde, însă, de modul în care se va derula proiectul noului spital, care se vrea a fi unul universitar, prin preluarea inclusiv a secțiilor de la Județean. Dacă această investiție va întârzia, atunci se va continua modernizarea sediului actualului spital județean.

“O să vedem în foarte scurt timp ce decizie luăm legată de Spitalul Județean, pentru că, în cazul în care nu se arată foarte rapid o decizie privind acel spital universitar care va înlocui spitalul județean actual, ar fi optim să reușim să facem acest proiect pentru că durata de viață a spitalului județean s-a cam terminat, dar în cazul în care nu reușim să facem rost de o finanțare, un spital nou costă destul de mult, e vorba de vreo 600- 700 de paturi, va trebui să avem un corp nou la Spitalul Județean, un bloc operator nou, o să avem și două proiecte sper de dotare a unor secții, sper să reușim să rezolvăm și ceea ce ține de infrastructura conexă spitalului astfel încât să fim atractivi pentru medicii care ar vrea să vină la Buzău. Aș vrea să reluăm și discuția despre eventuala construcție a unui bloc de locuințe pentru tinerii medici.”

Pe lângă partea medicală, proiecte majore sunt programate și pentru modernizarea infrastructurii rutiere din județ. Printre priorități se află drumul județean către cel mai vizitat obiectiv turistic din Buzău, respectiv Vulcanii Noroioși. Un proiect extrem de important pentru  turismul buzoian, dar care ar putea fi afectat de măsurile de austeritate adoptate de Guvern.

“În ceea ce privește drumul de la Vulcanii Noroioși, mâine va fi o ședință cu cei din zona economică pentru a prezenta un raport cu impactul Ordonanței Trenuleț, care limitează la un moment dat plafonul investițiilor pentru anul în curs, ceea ce ar putea afecta partea de  finanțare națională pe Vulcanii Noroioși, să vedem cum ne descurcăm, fiind vorba de un proiect multianual ar trebui să nu influențeze. Mai avem DJ 203 K, de la Podu Muncii în sus.  Avem aceste două mari proiecte care împreună cumulează probabil undeva la 700 de milioane € și care trebuie să-și arate câștigătorii undeva până în luna februarie sperăm cel mai târziu începutului martie.”

Tot pe partea de infrstructură rutieră, este în derulare licitația pentru desemnarea firmelor care să se ocupe de întreținerea drumurilor județene. Din fonduri proprii, Consiliul Județean Buzău și-a propus asfaltarea și modernizarea a 50 de km de drumuri județene, în 2025.

Autorul știrilor

Elena Petre

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Concentrați-vă pe spitalul județean. Noul spital e un proiect prea ambițios ca să devină Universitar. Au trecut 3 ani din 7 și nu a fost în stare primarul să identifice fonduri pentru finanțare. Tot ce s-a făcut e pe banii donatorului, adică doar un PUZ. Gândiți-vă că urmează studiul de fezabilitate, apoi proiectul în sine și apoi construcția. Pentru avize se vor derula proceduri care durează, nu-i simplu, că noul spital e în apropierea fronturilor de apă(nu intru acum în amănute) , în apropierea magistralelor de gaze, în apropierea unor obiective ale Ministerului Apărării. Va dura. Vor trece cei 7 ani și fie donatorul prelungeste donația, fie va cere sa cumpărăm terenul(varianta cea mai probabilă) fie îl vom reda cu tot ce e pe el și bineînțeles rețelele edilitare. Cele de apă deja se extind spre acea zonă(Șoseaua Constanței(fostă Pogonele). Am suspiciunea rezonabilă că pentru obiectivul care îl deține în acea zonă donatorul nu ar fi obținut în veci avizele să ducă rețele edilitare pentru dezvoltare pe terenurile sale în acea zonă.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian