Actualitate

Cu mască sau fără mască? Prima zi, după 2 ani, fără restricții impuse de pandemie

Încetarea stării de alertă a însemnat ridicarea tuturor restricțiilor ce au fost impuse de pandemie în ultimii ani. Însă, în loc ca lucrurile să devină mai simple, încă planează incertitudinea. De exemplu, în școli nu este clar ce reguli trebuie respectate în continuare. Ministerul Educației și cel al Sănătății au anunțat că “urmează să emită un set de recomandări astfel încât procesul de învățământ să se desfășoare în condiții de siguranță epidemiologică.” De asemenea, pentru elevii cu boli cronice “Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ministerul Educației, va stabili măsuri suplimentare de protecție pentru asigurarea dreptului la educație în condiții de siguranță sanitară.”

Până la stabilirea tuturor acestor aspecte, oficialii au venit doar cu recomandări: ca masca să fie purtată în continuare iar normele de igienă să fie respectate ca și până acum. Ceea ce le-au transmis astăzi și cadrele didactice elevilor din Buzău.

Directorul Colegiului Economic, Geta Burducea

Astfel, până la stabilirea la nivel central a unor măsuri clare de protecție, elevii și cadrele didactice decid dacă poartă sau nu mască la cursuri.

Directorul Școlii Nr. 11, Ticuța Iftime

Ridicarea stării de alertă nu înseamnă și sfârșitul pandemiei, atrag atenția medicii. Epidemiologi subliniază că în ciuda faptului că masca de protecție nu mai este obligatorie, ar trebui să o purtăm în continuare în spațiile aglomerate, inclusiv în unitățile de învățământ pentru a ne feri de coronavirus, dar și de alte virusuri care circulă în această perioadă.

“Doar a încetat starea de alertă, pandemia nu s-a încheiat. Infecția cu SARS CoV-2 încă își face simțită prezența în rândurile noastre. Nu cred că ar trebui să vină ceva din partea autorităților, să ne spună: “Purtați masca”. Virusul este prezent încă printre noi și ar trebui să ne învățăm copiii că ar trebui să fim încă prudenți. Încă suntem în sezonul rece, circulă și alte viroze, odată ce un copil este infectat cu un alt virus respirator, îl nu mai poate fi prezent la școală. Purtarea măștii ne protejează și de alte virusuri. Ar trebui să le spunem copiilor cum am purtat 2 ani, n-ar fi rău să o mai purtăm în continuare, numărul de infectări zilnice este în continuare mare. Avem acum o aglomerare de elevi și profesori, e important să ne menținem masca, deși nu ne place. Recomandarea mea este să respectăm în continuarea purtarea măscuței și să le amintim copiilor de regulile de igienă personală, trebuie să fim precauți”, a declarat, la Focus Tv, Diana Stoica, medic epidemiolog.