Actualitate Social

Războiul, amenințare pentru sănătatea mintală. Medic psihiatru: “Psihicul uman, încercat la cote pe care nu le-a mai cunoscut din al Doilea Război Mondial.”

SURSA foto paginadepsihologie.ro

Trăim vremuri grele, avem parte de evenimente cu care omenirea nu s-a mai confruntat de zeci de ani, sau poate niciodată, și care, în mod automat, își pun amprenta asupra psihicului uman. În ultimii doi ani, pandemia și toate consecințele acestei crize, în mare parte necunoscute întregii lumi, au avut un impact major asupra populației. Teama de virus și de problemele create de acesta, nesiguranța zilei de mâine, au lovit ca un bumerang, timp de doi ani, psihicul uman. Iar când apele păreau să se liniștească ușor, a izbucnit o nouă criză majoră: războiul din Ucraina.

„Sunt traume omenești, sunt traume care afectează un popor, familii întregi, un întreg continent și, poate, tot globul este prins de acest eveniment care a depășit orice imaginație în mileniul 3 prin felul în care se derulează, de cinismul cu care sunt suprimate vieți omenești, de nenorocirile care nu trebuiau să se întâmple. Mai marii omenirii ar fi trebuit să fie cât se poate de responsabili de viața și soarta atâtor milioane de oameni”, a declarat la Focus TV psihiatrul Maria Cristache.

Specialiștii spun că izbucnirea unui război reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri pentru psihicul uman. Practic, traversăm o perioadă care provoacă temeri și stres major, cum nu s-a mai întâmplat din timpul ultimului război mondial.

“Pe scara anxietății, în testele pe care noi le facem, sunt trecute și catastrofele. Războiul este considerat o catastrofă și pe scara anxietății are un scor maximal. Dacă lumea ar fi testată, am vedea că deja psihicul uman este din nou încercat la cote și valențe pe care omenirea nu le-a cunoscut  decât acum 70-80 de ani, la ultimul război mondial.”

Războiul ce pare că nu se va sfârși prea curând va lăsa urme adânci, avertizează psihiatrii.

“Vin și știri false și de aici se creează încă o dată un impact negativ asupra oricărui psihic uman pentru că suntem ființe încărcate sufletește, croite cu sensibilitate, nu ai cum să nu reacționezi. Sunt subliniate, de multe ori, lucruri dramatice care, pentru cei sensibili, anxioși, depresivi, vă dați seama că nu au cum să creeze confort. Deci, omenirea traversează iar un moment de cumpănă după care va trebui ani la rând să lupte să revină la o viață normală și să recupereze ce se poate recupera și afectiv, sufletește, dar și material, din toată această catastrofă”, a subliniat medicul psihiatru.