Este o cultură de nișă, cu multiple întrebuințări în cosmetică, construcții sau industria auto, promovată de cercetătorii buzoieni drept o ”plantă minune” mai ales pentru cei care vor să-și încerce norocul în afaceri.
Lufa Cylindrica, căci despre ea este vorba, este o plantă originară din zonele subtropicale din Asia și Africa care de mai bine de zece ani este cultivată în serele Stațiunii de Cercetare Legumicole din Buzău. Începând de anul trecut, cercetătorii buzoieni au scos la vânzare atât semințe cât și răsaduri pentru cei interesați să o cultive. Lufa Cylindrica, cunoscută mai mult sub denumirea populară de burete vegetal, este foarte cerută, în special de cei care o folosesc în scop cosmetic.
Lufa are forma unui dovleac și este comestibilă înainte de maturizare. De asemenea, uleiul de lufa este folosit în Statele Unite la fabricarea săpunului.
Când ajunge la maturitate devine fibroasă, în această formă fiind cel mai cunoscut datorită proprietăților cosmetice. Buretele vegetal este indicat pentru exfolierea naturală și blândă a pielii.

Cercetătorii recomandă buretele vegetal pentru că:
- Lufa este un burete 100% vegetal, biodegradabil, ce permite o îngrijire delicată a pielii.
- Buretele stimulează regenerarea celulară, activează circulația sângelui, exfoliază pielea în mod delicat, îndepărtând astfel celulele moarte de pe suprafața pielii și contribuie la diminuarea țesutului adipos.
- Bureții sunt rezistenți la putrezire, fiind apreciați în industria cosmetică ca un substitut pentru mănușile de masaj.
- Recomandăm totodată utilizarea bureților de lufa și pentru obținerea de săpunuri artizanale.
- Bureții naturali din fructe de lufa sunt moi și nu produc zgârieturi, ceea ce îi face potriviți pentru curățarea veselei și a altor obiecte de uz sanitar.
- Prezintă flexibilitate mare, astfel că după deformare, revin la forma inițială.
Totodată, fibrele de lufa pot fi folosite în industria auto ca filtru pentru motoare dar și în construcții.
”Fibrele fructelor mature sunt folosite și la izolarea locuințelor, domeniu de utilizare care începe sa se extindă din ce in ce mai mult, mai ales în cazul caselor ecologice”, mai spun cercetătorii buzoieni.
Cercetătorii buzoieni au anunțat că în această perioadă au scos la vânzare buretele vegetal la prețuri cuprinse între 10 și 15 lei. Totodată, SCDL Buzău comercializează răsaduri și semințe de lufa, soiul Lorena.
Pe de altă parte, lufa ar putea reprezenta o idee de afacere de nișă dar profitabilă mai ales pentru industria cosmetică. Un exemplu vine de la Brăila, acolo unde o familie a devenit furnizor de burete vegetal pentru un cunoscut lanț de magazine cosmetice care are reprezentanță inclusiv în Buzău.
Adaugă comentarii