Actualitate

Răsturnare de situație pe piața muncii din Buzău! În ce domeniu se câștigă cel mai bine

Schimbări importante pe piața muncii din Buzău, în al doilea an al pandemiei. Impunerea restricțiilor ca urmare a situației epidemiologice a determinat răsturnări de situații și în ceea ce privește câștigurile salariilor buzoienilor. Cu alte cuvinte, angajați care obișnuiau să câștige foarte bine, peste media câștigurilor nete din județ, au suportat diminuări importante ale veniturilor, în timp ce în alte salariații din alte domenii au început să fie plătiți din ce în ce mai bine.

Potrivit datelor publicate de Direcția Județeană de Statistică Buzău, la finalul anului 2020, cel mai bine plătiți salariați din județul nostru erau cei din domeniul serviciilor. Aici câștigul era peste media județului, în timp ce în industrie și construcții se obțineau salarii sub media județului.

Câştiguri salariale nete peste media judeţului s-au înregistrat în servicii (2957 lei), sub media judeţului înregistrându-se în agricultură, silvicultură şi pescuit (2153 lei) şi în industrie şi construcţii (2669 lei)”, se arată în comunicatul Direcției Județene de Statistică Buzău.

Anul 2021 a adus însă o răsturnare a situației. Practic, potrivit analizelor prezentate în raportul DSJ, la finalul anului angajații din industrie și construcții au ajuns să câștige mult mai bine, față de cei din domeniul serviciilor, zonă grav afectată de pandemia de coronavirus, care nu au reușit să mai obținută venituri la fel de mari ca în 2020.

”Câștiguri salariale nete peste media județului s-au înregistrat în industrie și construcții (3104 lei), sub media județului înregistrându-se în servicii (2993 lei) și în agricultură, silvicultură şi pescuit (2861 lei)”, se arată în același raport.

Concret, un calcul simplu arată că salariile celor din construcții au crescut într-un an cu 435 de lei, în timp ce salariații din domeniul serviciilor au primit în plus la salariu doar 36 de lei în aceeași perioadă.

”Faţă de luna decembrie 2020 câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 9,20 %, indicele preţurilor de consum a crescut în aceeaşi perioadă cu 8,19 %, rezultând o creștere a indicelui câştigului salarial real cu 0,93 %.

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna decembrie 2021 la nivelul județului Buzău de 3028 lei, mai mare cu 3,2 % față de luna precedentă și cu 9,2 % față de luna decembrie 2020.

Câștigul salarial mediu nominal net la nivel național a fost de 3879 lei, în creștere față de luna precedentă cu 234 lei (+6,4 %)”.

Toate aceste modificări dar și ceea ce s-a întâmplat pe piața muncii din restul țării au determinat schimbări importante și în ceea ce privește încadrarea salariilor obținute de angajații din Buzău într-un top național. Iată cum arătau acestei topuri la finalul anului 2020, respectiv finalul anului 2021.

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupă în 2020:

Totuși, la nivel de județ, salariile buzoienilor au fost în creștere , însă, în același timp, în creștere a fost și indicele prețurilor de consum fapt ce a făcut ca efectiv aceste majorări să nu se simtă atât de mult.

– locul 36 după câştigul salarial mediu net;

 – locul 41 după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;

 – locul 31 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;

 – locul 29 după câştigul salarial mediu net în servicii.

Într-un clasament naţional al judeţelor României, judeţul Buzău ocupă în decembrie 2021:

 – locul 25 după câştigul salarial mediu net;

– locul 30 după câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit;

 – locul 22 după câştigul salarial mediu net în industrie şi construcţii;

– locul 29 după câştigul salarial mediu net în servicii.

Efectivul salariaților din județul Buzău la sfârșitul lunii decembrie 2021 a fost de 86775 persoane, în scădere cu 198 persoane față de sfârșitul lunii noiembrie 2021 și în creștere cu 1137 față de sfârșitul lunii decembrie a anului precedent.