Actualitate

Cum a reușit un primar din Buzău să sfideze orice logică și să revină la conducere, după o condamnare pentru abuz în serviciu

După ce o vreme a stat pe tușă, în urma unei condamnări definitive într-un proces de corupție, Dumitru Mitroiu a revenit în funcția de primar al comunei Cislău. Acesta a fost condamnat definitiv pentru abuz în serviciu la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare. Decizia instanței a fost urmată de un ordin de prefect, prin care a fost suspendat din funcție.

Mitroiu nu s-a lăsat însă și nu a renunțat la luptă, apelând la toate căile legale pentru a reveni în funcția de conducere. Ceea ce s-a și întâmplat.

Curtea de Apel Ploiești i-a admis contestația în anulare și a dispus suspendarea executării deciziei anterioare.

”În baza art.431 rap. la art.426 alin.1 lit.b Cod procedură penală, admite în principiu contestația în anulare formulată de condamnatul Mitroiu Dumitru, cu privire la decizia penală nr.1053/04.11.2021 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti. În baza art.430 Cod procedură penală, dispune suspendarea executării deciziei penale nr.1053/04.11.2021 pronunţată de Curtea de Apel Ploieşti, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare. Definitivă”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Ploiești.

Cum însă această hotărâre nu era suficientă pentru a reveni în fotoliul de primar, Mitroiu a atacat și ordinul prefectului, prin care fusese suspendat. A câștigat și acest proces, la Tribunalul Buzău:

”Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul MITROIU DUMITRU, în contradictoriu cu pârâtul Prefectul Judeţului Buzău, Dispune suspendarea executării Ordinului nr. 828/ 26.11.2021, emis de pârâtul Prefectul Judeţului Buzău, până la pronunţarea instanţei de fond. Executorie de drept”, se arată în hotărârea Tribunalului Buzău.

Așa se face că Mitroiu a revenit în funcția de primar. Procesul în cazul contestației în anulare continuă însă la Curtea de Apel Ploiești, un nou termen fiind stabilit în luna noiembrie.

Totuși, surse juridice au precizat pentru Șansa News că, după decizia de ieri a Înaltei Curți de Casație și Justiție, privind prescrierea retroactivă a unor fapte penale, Mitroiu ar putea să scape definitiv de condamnare. Asta ar însemna că va rămâne primar, iar procesul, cel mai probabil, se va încheia.

Despre cazul primarului din Cislău, Șansa News a mai scris aici și aici.