Actualitate Agricultura acum

CUM AR PUTEA ARĂTA BANCA DE GENE! Proiectul creat de un tânăr arhitect (FOTO +VIDEO)

Înființarea unei bănci de gene la Buzău a rămas doar un vis frumos pentru cercetătorii buzoienii. Proiectul de înființare a instituției de cercetare este deocamdată blocat, chiar dacă a fost un moment în care s-a ajuns până la emiterea organigramei viitoarei instituții în fruntea căreia se află dr. Costel Vânătoru alături de o echipă de 12 angajați.

Totuși, proiectul a devenit o sursă de inspirație pentru un tânăr student la arhitectură, la Universitatea Spiru Haret din București. Adrian Alixandrica, din Mărăcineni, a ales ca temă de licență o bancă de gene la Buzău.

”Principalul motiv pentru care am ales această temă a fost îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru echipa de cercetatori. În urma analizei activității echipei Centrului de Cercetare din Buzău am găsit potrivit propunerea unui nou centru de cercetare. Astfel, cu ajutorul domnului director Costel Vânătoru am conturat tema de proiectare. Noul centru de cercetare propus prezintă toate spațiile necesare activității cercetătorilor. Cu siguranță a fost o provocare! Realizarea unei astfel de construcții implică cunoașterea a numeroase normative legislative și în special a activităților cercetătorilor, un domeniu care m-a atras mereu”, a spus pentru sansanews.ro Adrian Alixandrica.

Așadar, cu ajutorul cercetătorului Costel Vânătoru, care i-a pus la dispoziție toate datele tehnice privind amenajarea unei astfel de instituții de cercetare, tânărul a creat un proiect cu care și-a obținut diploma de arhitect. Mai mult, proiectul ce vine cu o viziune nouă pentru municipiul Buzău ar putea reprezenta chiar o sursă de inspirație pentru autorități.

Costel Vânătoru este de părere că viziunea tânărului este una demnă de apreciat și că întregul proiect ar putea fi transpus în realitate.

”Frumusețea și importanța proiectului nostru incită nu doar imaginația specialiștilor din horticultură și agronomie, ci, iată și a arhitecților, în cazul de față a tânărului arhitect Adrian Alixandrica care a primit provocarea să proiecteze ”Banca de Reruse Genetice Vegetale” ca temă de studiu pentru examenului de licență. Îl felicităm și avem credința că visele se transformă în realitate, în mod special, atunci când ele slujesc un bine comun”, a scris pe Facebook Costel Vânătoru.

Costel Vânătoru, cercetător

Dacă acest proiect va deveni realitate rămâne de văzut, deocamdată cercetătorii așteaptă decizia Ministerului Agriculturii cu privire la înființarea unei bănci de gene la Buzău în condițiile în care Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a declarat în repetate rânduri că Râmânia are o bancă de gene funcțională la Suceava.

Costel Vânătoru, cercetător

”Așteptăm de la Ministerul Agriculturii deblocarea acestui proiect. Încă, se pare că, se mai gândește. O gândire cu analiză dacă avem nevoie sau nu de această bancă de gene. E un timp de gândire la Minister. Așteptăm să aibă forța cei care gândesc acum la necesitatea acestei bănci să tragă linie: se dă drumul sau se blochează”, a spus pentru sansanews.ro Costel Vânătoru.