SĂNĂTATE

Cum e pregătit personalul medical din prima linie pentru valul cinci. Dr. Zoican: ”Nu vor mai fi timpi de așteptare mari, la Urgențe. Acum avem o organizare mai bună!”

Creșterea accelerată a numărului de suspiciuni zilnice de infectare cu noul coronavirus determină autoritățile din domeniul sănătății publice să stea cu arma la picior, în sensul pregătirii secțiilor și spitalelor COVID-19, a stocurilor de medicamente și a necesarului de oxigen. În ultima săptămână au fost mai multe ședințe și videoconferințe pentru evaluarea stadiului pregătirilor în perspectiva valului cinci, inevitabil, și ale cărui efecte vor începe să se facă simțite luna aceasta.

Scenariile de lucru pe care le au în vedere specialiștii din sistemul medical arată că nu vor mai exista situații dramatice, așa cum au fost în valul patru, în care bolnavii să aștepte o evaluare în vederea internării, în mașinile personale sau în ambulanțe care staționau ore în șir în curtea spitalului. Medicul-șef al UPU-SMURD Buzău din cadrul Spitalului Județean,  Adrian Zoican, a declarat, zilele trecute, la Focus TV, că se fac pregătiri încă din luna decembrie, pentru avalanșa de prezentări din valul cinci al pandemiei:

”Într-adevar, de data asta, știiind că va crește foarte mult incidența îmbolnăvirilor, în primul rând din cauză ca mulți nu s-au vaccinat, ne-am pregătit, având deja experiență. Am început, din luna decembrie, să facem stocuri de materiale, comenzi pentru butelii de oxigen, acele pregătiri care se pot face, pentru că vă dați seama că nu putem anticipa chiar tot. Având, totuși, experiența valurilor anterioare, am luat măsurile care se puteau lua și pe partea administrativă, să nu ne mai lovim de sincopele de ordin organizatoric. ..Noi, pe partea de medicină de urgență, ne desfășurăm activitatea la fel, avem locuri pentru bolnavii COVID 19. Când secțiile se vor aglomera vom putea acționa, din timp, să prevenim sincopele în funcționarea secțiilor pentru boli infecțioase.”

În ceea ce privește starea personalului implicat în lupta din prima linie cu pandemia, medicul de la urgențele Spitalului Județean spune că, în valul patru pandemic, au fost multe lecții pe care colegii săi și le-au însușit:

”Vă spun sincer că avem încă proaspete în memorie evenimentele recente, dar au fost și multe învățăminte. Din categoria ”Așa nu!” sunt aspecte de care ne-am lovit, care țin de ceea ce se numește medicină de dezastru.  Suntem pregătiți moral să dăm piept cu inamicul, acum avem o organizare mai bună. Spitalul are acum și un director medical mult mai implicat, care își face simțită prezența în fiecare zi. Eu, personal, sunt mai optimist că cel puțin acele sincope în activitatea de urgență vor fi evitatea. Nu vor mai fi timpi de așteptare mari la urgențe, pacienții care au nevoie de spitalizare vor fi internați mai ușor.”

În valul anterior, cel mai greu moment a fost cel în care, din cauza supraaglomerării,  pacienții COVID-19 așteptau în ambulanțe și în mașinile personale, unii fiind conectați la butelii de oxigen, evaluarea unui medic și spitalizarea într-o secție COVID-19.