Actualitate Divertisment

VIDEO: Cum poți vizita casa unui personaj de poveste, fără să străbați sute de kilometri. Controversele din spatele unei cunoscute case memoriale

Din ce în ce mai multe muzee devin accesibile publicului prin intermediul unor tururi virtuale. Cu un simplu click, poți vizita orice muzeu al lumii. Experiența nu e similară unei vizite reale, dar detaliile fac ca o vizită virtuală să fie întotdeauna plăcută și interesantă.

De ceva timp, experiența tururilor virtuale este oferită și de muzee din România. Pe listă se află inclusiv muzee din zona rurală.

Website-ul www.muzeedelasat.ro cuprinde mai multe tururi virtuale, care permit publicului de oriunde să exploreze case țărănești autentice din România.

Printre ele este și Casa Memorială Ion Roată, din Câmpuri, județul Vrancea, în care a trăit binecunoscutul personaj asociat cu imaginea unirii dintre Moldova și Muntenia, Moș Ion Roată.

El a fost primul țăran din istorie ales într-un for legislativ național. Deputat în Divanul Ad-hoc, a votat pentru unirea celor două principate. E cunoscut mai puțin din manualele de istorie și mai mult din scrierile lui Ion Creangă.

Casa Memorială a stârnit, în ultimii ani, o dispută între moștenitorii lui Ion Roată. Pe de o parte, unii dintre stră-strănepoții săi susțin că locuința respectivă nu este altceva decât o casă identică celei în care a locuit Moș Ion Roată. Alții spun că a fost strămutată la șosea, pentru a fi mai accesibilă vizitatorilor, în condițiile în care Ion Roată ar fi trăit în satul Gura Văii.

Adevărul istoric, relevat de documente, este că locuința a fost donată de nepoții deputatului din Divanul Ad-hoc și e casă memorială cu vechime, având în vedere că a primit acest statut în anul 1959, cu prilejul centenarului Unirii de la 24 ianuarie.

Indiferent de controversele iscate, casa e deschisă pentru vizitatori. Cei care o vizitează virtual pot doar trece cu mouse-ul peste tot ce i-ar fi aparținut cândva lui Moș Ion Roată (sau ceva asemănător cu ce a avut el). Vizita reală poate aduce însă ca bonus mireasma aerului de odinioară, iar ca bonus o mulțime de povești cu tâlc, cu și despre Moș Ion Roată.

Gazdă primitoare, pentru cei care vizitează casa în realitate, este Sevastița Burnichioiu, strănepoată de-a lui Moș Ion Roată. Ea face turul casei încă de când aceasta a devenit muzeu, misiune care va rămâne în familie, urmând să fie preluată de fiica ei.

Turul virtual este disponibil AICI: