Actualitate

Cum s-a încheiat bursa generală a locurilor de muncă. Mesaj tranșant al directorului AJOFM pentru asistații social

Prezență numeroasă, angajări puține. Sunt concluziile primei burse a locurilor de muncă organizate la Buzău, în ultimii trei ani. Concret, cifrele comunicate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că peste 1.600 de persoane au venit la eveniment, în toate cinci locații în care au fost prezenți agenți economici, respectiv municipiul Buzău, Râmnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele și Pogoanele. Dintre participanți însă doar 383 au fost selectați în vederea prezentării la un interviu, ceilalți fie nu și-au găsit postul potrivit calificării pe care o aveau fie pur și simplu au venit la bursă doar să primească viza care le asigură ajutorul social.

”Prezența cea mai numeroasă a fost în municipiul Buzău. Platforma industrială este principala rampă economică și generează cele mai multe locuri de muncă. Municipiul Buzău a avut 47 de agenți, ofertând 503 locuri, au fost 1042 persoane prezente și 255 selectate pentru interviu sau probă. Numărul cel mai mic de angajatori a avut Nehoiu, 4 angajatori, 10 locuri de muncă, 25 de persoane, selectate 6. Pentru mine, aceste cifre la Nehoiu, reprezintă o bucurie. Să nu uităm că anii trecuți, în ultimii trei, mai exact, agenții economici erau zero. Să nu uităm că la Nehoiu, Pătârlagele există anterior un singur anagajator în toată zona”, a spus Ionel Tociu.

Rezultatele sunt mulțumitoare pentru reprezentanți AJOFM.

”Cifrele sunt generoase pentru AJOFM Buzău. Dacă angajatorii, de luni încolo, din total, vor angaja efectiv 300 de oameni, pentru mine e realizare, bucurie, sau chiar și 100. Au viața schimbată acești oameni și 30 de angajatori au cu cine să își execute comenzile pentru perioada următoare”, a spus directorul AJOFM.

De partea cealaltă, angajatorii sunt de altă părere.

„Candidați puțini pentru că majoritatea vor să primească doar semnăturile pentru a continua ajutorul social sau șomajul. Puțini interesați. Sunt puțini care vor să muncească”.

 „Din 19 sau 20 cv-uri primite, am selectat 3 sau 4. Să vedem dacă vor rămâne”

Păreri împărțite au și șomerii care au venit la bursă. Unii au plecat cu speranța că, în sfârșit, după o lungă perioadă de pandemie în care au stat acasă, se vor putea angaja.

„Am găsit două oferte, respectiv lucrător comercial sau agent de securitate. În ziua de astăzi, nu prea suntem mulțumiți de nimic, dar ce să facem, trebuie să ne încadrăm undeva. Am fost interesată să știu programul și salariul.  Angajatorii ne-au cerut să avem și calificare, să avem și experiență. Am lucrat în străinătate până în pandemie, dar e mai multă muncă acolo, dar sunt și bani mai mulți”

„Nu mi-am găsit loc de muncă fiindcă nu au ce meserie am eu, sunt inginer”

„Aș dori să lucrez ceva de acasă, dacă s-ar putea lucra pentru că am un copil mic. Ca domeniu aș dori ceva pe calculator, facturi, acte. Ca studii am doar liceul”

La finalul bursei, cei mai mulți au plecat totuși bucuroși pentru că au primit viza care le asigură și în lunile următoare ajutorul social. Totuși, directorul Tociu a avut un mesaj tranșant pentru beneficiarii venitului minim garantat care nu s-au prezentat la bursă, deși au fost chemați.

„Mesajul pentru această categorie de persoane este foarte simplu:  acele carnețele pe care le vedeți dvs. în mâna fiecăruia înseamnă forma noastră de evidență. Fiecare dintre dânșii a primit invitația de a veni la bursă, cu toate că legea nu ne obligă să facem lucrul acesta. În momentul în care persoana respectivă nu îmi aduce cel puțin două vize de la doi angajatori distincți că a luat legătura cu acei angajatori, acele carnețele nu vor fi vizate. Luni vom face diferența între numărul persoanelor care au primit acele invitații de a participa la bursă și numărul de persoane care nu s-au prezentat.Cei care nu au venit vor fi scoși din evidență și din plată”, a spus Tociu.