Actualitate SĂNĂTATE

Un medic buzoian va avea trei prezentări la un eveniment medical de anvergură. Studiul său a ajuns în reviste medicale internaționale

În perioada 8 – 11 iunie va avea loc, la Sinaia, Congresul Național de Chirurgie, care va aduna specialiști din întreaga țară, dar și din străinătate. Membri ai Societății Române de Chirurgie, oncologi și specialiști în imagistică vor discuta despre ultimele noutăți din domeniu, timp de patru zile, tema centrală a congresului vizând progresele făcute în tratamentul chirurgical al cancerului.

La congres va participa și dr. Marius Anastasiu, medic primar chirurgie generală, doctor în medicină, care are o supra specializare în chirurgie cancerologică digestivă, dobândită în Franța. Acesta conduce în calitate de medic-șef secția de chirurgie generală a Spitalului Județean Buzău.

Medicul buzoian va susține la Congresul Național de Chirurgie trei lucrări importante. Una dintre ele are valoare de studiu și se bazează pe cazurile pe care le-a avut de-a lungul timpului.

”La prima sesiune, intitulată „Open Abdomen”, Dr. Marius Anastasiu va prezenta cel mai recent studiu al său, intitulat „Managementul abdomenului deschis” (The management of the open abdomen), studiu publicat în ediția internațională a revistei „Chirurgia”, nr. 6 din 2021. Articolul a fost realizat cu doi co-autori prestigioși, Prof. Dr. Valeriu Surlin și Prof. Dr. Mircea Beuran.

Studiul pleacă de la o serie personală de 34 cazuri la care s-a practicat această strategie chirurgicală raportată la o revistă bibliografică din literatura medicală internațională etalată pe ultimii 20 ani, şi anume (laparostomia), tehnica abdomenului deschis. Aceasta reprezintă o componentă esențială a conceptului „Damage control surgery”, fiind în fapt o procedură prin care abdomenul este deliberat abandonat „deschis”, conținutul visceral fiind temporar protejat prin multiple mijloace tehnice, de la cele artizanale până la device-urile comerciale elaborate tip VAC (Vacuum Assisted Closure).

În cea de-a doua sesiune, intitulată „Traumatismele ficatului”, medicul Marius Anastasiu va prezenta tema „Cauze de eşec în managementul non-operator al traumei contuzive hepatice” iar cea de-a treia sesiune, la masa rotundă, tema se intitulează „Hematomul retroperitoneal traumatic”, unde Medicul Marius Anastasiu va prezenta lucrarea „Hematomul retroperitoneal – algoritm diagnostic şi terapeutic corelat topografiei lezionale”, se arată într-un comunicat al Spitalului Județean Buzău.

Șansa News a mai scris despre rezultatele de excepție ale medicului buzoian, inclusiv despre studiul care a ajuns să fie publicat în revistele internaționale de specialitate. Detalii găsiți aici