Actualitate POLITICĂ SĂNĂTATE

Cum s-au fentat doi primari PSD pe banii unei comunități. O ”afacere” pesedistă de la cap la coadă

Înființarea unei substații a Serviciului Județean de Ambulanță pe Valea Buzăului a căpătat iz de scandal după ce o primărie care a investit în amenajarea unui sediu nou s-a trezit că obiectivul a fost transferat, printr-o decizie neașteptată, către altă comună din județ. În mod concret, substația SAJ a fost relocată de la Pârscov la Berca, ambele conduse de primari PSD, și  devenit funcțională de la 1 februarie, subiect despre care sansanews.ro a scris AICI.

Mișcarea l-a luat prin surprindere pe primarul din Pârscov, Mihai Daniel, care investise în jur de 60 000 de lei în amenajarea unui sediu noi pentru substația SAJ, investiție susținută exclusiv din bugetul local. S-a amenajat un garaj, s-a betonat aleea de acces, a fost schimbată instalația electrică. Când avea noul spațiu finalizat, la cheie, primarul comunei buzoiene a trimis o adresă către SAJ Buzău, dar n-a mai primit niciun răspuns.

”După o discuție, anul trecut, în aprilie, când s-a deplasat la Pârscov dl. Mihalașcu (n.r. -directorul tehnic al Ambulanței Buzău), ne-am apucat să investim în amenajarea unui nou spațiu. În două săptămâni era gata! Am investit în jur de 60 000 de lei. Am renovat, am făcut poze, am trimis adresă la SAJ Buzău.N-am primit absolut niciun răspuns. Sp ni se fi spus ceva, că nu e corespunzător. La acel moment, la Berca, nu exista nimic!”

Primarul din Pârscov spune că mutarea substației SAJ nu are o justificare corectă: angajații sunt din Pârscov, substația exista în localitate de mai multe decenii, iar, din perspectiva timpilor de răspuns, nu există o justificare:

”Salvarea asta era din 1937 în comuna  Pârscov, înțelegeți?” spune primarul Mihai Daniel. ”Nu-i văd rostul , Berca e la 10 minute de Buzău, dacă prinde un tren la Vernești ce am făcut? Întrebați-i pe cei de la Buzău de ce au făcut asta, nu mai vreau să intru în discuții cu ei!”

Mihai Daniel

Acum, primarul din Pârscov intenționează să dechidă în comună o stație SMURD. Aceasta nu va funcționa, însă, în sediul deja amenajat, pentru că trebuie îndepliniți alți parametri. Ceea ce înseamnă, că pe o propunere neasumată ulterior de Serviciul de Ambulanță Județean, localitatea de pe Valea Buzăului a dat pe apa Sâmbetei 60 000 de lei.

Directorul tehnic al SAJ Buzău , Gabriel Mihalașcu, argumentează relocarea prin faptul că Primăria Berca a pus la dispoziție o locație amenajată la standardele impuse de normele actuale. Totuși, nimeni nu explică de ce amenajarea unei substații la Berca a început când, deja, la Pârscov era gata un sediu nou.

Există și informații care arată că angajații substației, toți locuitori ai comunei Pârscov, ar fi nemulțumiți de transfer, devenind, peste noapte, navetiști. Vasile Dogaru, liderul sindical din cadrul SAJ Buzău, spune că are cunoștință de aceste probleme, dar nu s-a solicitat o intervenție a sindicatului:

”Unii sunt mulțumiți, alții nemulțumiți, dar noi n-am primit nimic în scris. Au fost doar niște discuții libere și izolate.”

Cât privește decizia de relocare a substației, aceasta a fost luată fără consultarea sindicaliștilor din acest serviciu:

”Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar a venit domnul primar de la Berca și și-a asumat că face un spațiu nou, cu toate dotările și a angajat plata utilităților, dar și achiziționarea a duă ambulanțe. Ulterior decizia a fost luată de conducerea Serviciului de Ambuanță SAJ.” spune Vasile Dogaru