După trei luni în care s-au descurcat așa cum au putut, în lipsa bugetelor, primăriile din Buzău au primit bani de la buget. Este vorba despre sume provenite din TVA şi impozitul pe venit, pentru echilibrarea bugetelor locale, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală precum și pentru cheltuielile de funcționare. Sume mici, față de necesar, dar binevenite.
27 de milioane de lei este suma care a fost împărțită, marți, în ședință extraordinară de către Consiliul Județean Buzău. Banii au fost drămuiți municipiilor dar și comunelor. Cei mai mulți bani, 3 milioane de lei, au fost alocați orașului Râmnicu Sărat. Orașul Pătârlagele a primit 550 mii de lei iar Nehoiu și Pogoanele câte 500 de mii de lei. Dintre comune, cei mai mulți bani, 400 de mii de lei, au ajuns la Movila Banului. Restul unităților administrativ teritoriale au primit între 258 de mii de lei și 398. 000 de lei.
Ședința în care s-au împărțit banii a venit și cu o surpriză. Municipalitatea buzoiană a cedat banii care îi reveneau din repartizare pentru a fi alocați orașului Râmnicu Sărat. Municipalitatea râmniceană are nevoie de acești bani ca de aer pentru a putea închide depozitul de deșeuri neconform de pe raza orașului, din cauza căruia România riscă sancțiuni serioase din partea Uniunii Europene :
”Anul acesta a fost un an inedit la împărţirea acestor sume. În urma discuţiilor pe care le-am avut cu UAT-urile, mă refer punctual la cele două municipii, la municipiul Buzău şi municipiul Rm. Sărat, tocmai de aceea am şi mulţumit Consiliului Local al municipiului Buzău şi domnului primar Toma pentru înţelegere, pentru că suma care ar fi trebuit să revină municipalităţii Buzău revine acum municipalităţii Rm. Sărat pentru un simplu motiv că avem un proiect comun pentru tot judeţ: închiderea unei gropi neconforme. Deja ne-am apropiat de termenele unde trebuia închisă această groapă. Vom reuşi în sfârşit să închidem această groapă. În rest, sumele au fost echilibrate. Unele au puţin mai mult din mai multe motive, cum ar fi proiectele în implementare şi trebuia cu celeditate să plătească anumiţi bani în perioada imediat următoare, cum ar fi cazul comunei Berca, Padina, Buda şi aşa mai departe”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Deși a fost de acord să cedeze banii, primarul Buzăului, Constantin Toma, critică faptul că întotdeauna municipiul a primit puțini bani, deși orașul are o mare contribuție la bugetul Consiliului Județean:
” Sumele plătite în timp sunt deosebit de mici, deși sumele pe care le adună Consiliul Județean în proporție de 60 la sută sunt datorate activității din UAT Buzău. Ni s-a repartizat o sumă mică și am fost de acord să fie dată orașului Rm.Sărat. E vorba de un milion și ceva de lei, acolo e o problemă foarte serioasă cu închiderea acelei gropi de gunoi, care e raportată și la Uniunea Europeană și există risc de infringement foarte mare iar acest lucru nu e de dorit”, a declarat primarul Toma.
Mai mult decât atât, primarul Toma spune că banii care au fost alocați Buzăului sunt praf în ochi comparativ cu cheltuielile pe care municipalitatea le are în această perioada:
”Aşteptăm din partea Consiliului Judeţean să repartizeze sume mult mai mari. Având în vedere că domnul preşedinte Neagu şi-a luat angajamentul, în scris, vis- a vis de dezvoltarea transportului în comun. La nivelul întregului județ Buzău, domnul preşedinte Neagu a refuzat să pună pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean un proiect prin care să fie membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară de Transport şi să finanțeze acest transport în comun în județul Buzău, nu în municipiul Buzău. Faptul că până la urmă ni se aruncă praf în ochi, nu putem ţine cont de acest lucru în sensul în care mi-ar fi dat ceva bani. Acea sumă este ridicolă faţă de cât cheltuim noi, de exemplu, pe transportul în comun la ţară. Vorbesc de cât subvenţionăm pentru că în perioada asta de pandemie şi anul trecut, dar şi anul acesta trebuie să plătim şi această distanţare socială, în sensul că autobuzele circulă la jumătate de capacitate urmare a condiţiilor impuse cu reglementările legale în lupta zădărnicirii bolilor. ”
Specialiștii Consiliului Județean spun însă că s-a ținut cont de solicitările primarilor, banii fiind repartizați conform prevederilor legii bugetului de stat.
Adaugă comentarii