Actualitate

Cum să evităm, la Buzău, criza alimentară. Soluția unui producător local

În loc să se bazeze exclusiv pe aprovizionarea din marile lanțuri de magazine, lucru care se întâmplă în prezent, în majoritatea orașelor din România, locuitorii din mediul urban sunt îndemnați să încheie parteneriate cu micii producători de la sate. Este vorba despre acei gospodari care produc în curtea lor cantități mici de alimente și pe care, de multe ori, nu au cui să le vândă, dar care pot aproviziona o familie cu produse de calitate, sănătoase. Ideea aparține lui Dan Ivașcu , președintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor Mihăilești, care a explicat la Focus News că astfel de parteneriate ar reprezenta chiar salvarea sau prevenirea unei crize alimentare în Buzău. Practic, prin aceste legături s-ar asigura atât dezvoltarea micilor producători cât și siguranța alimentară a locuitorilor de la oraș care, dacă s-ar închide supermarketurile, nu ar avea de unde să-și cumpere mâncare.

„Eu vreau să fac și un apel către locuitorii județului Buzău. În mod special, cei care locuiesc în orașe, în municipiul Buzău, dar și în celelalte orașe, să facem parteneriate pentru că noi, producătorii, trebuie să știm exact cât trebuie să ne angajăm în a produce mâncare sănătoasă, pornind din gospodăria țărănească în așa fel încât, investițiile pe care le facem în gospodărie să fie acoperite din punct de vedere al pieței de desfacere. În condițiile date, fiecare cetățean din orașe trebuie să aibă o legătură, să fie într-o comunitate cu cetățenii din mediul rural. Deci trebuie să refacem această legătură dintre rural și urban în așa fel încât să fim puși la adăpost.

Pentru că riscurile să investim mai mult decât putem vinde sunt foarte mari și atunci intrăm în faliment. De asemenea, dacă nu investim acum, în primăvară, în creșterea păsărilor, în creșterea animalelor, de asemenea nu putem acoperi cererea. De aceea, trebuie să facem o legătură cât mai strânsă, aceste parteneriate cu gospodăriile țărănești, în așa fel încât fiecare gospodar să știe cât să investească. Repet, acum este momentul, în primăvară, să investim împreună”, a spus Dan Ivașcu.

De asemenea, prin aceste parteneriate s-ar putea asigura niște prețuri avantajoase pentru clienți.

„În gospodăria țărănească consumul de energie este mic. De exemplu, luăm partea zootehnică, unde noi aici am conceput, am proiectat și am realizat niște containere unde ventilația, tot ce înseamnă ventilație se face în mod natural, nu este nevoie de consum de energie. Și atunci, tot acest impact pe care-l avem la nivel global cu măriri de prețuri, la energie, la carburant, gospodăria țărănească îl percepe altfel. Și atunci, există și o anumită predictibilitate în ceea ce privește prețul, dar cel mai important, ne asigură această siguranță alimentară. Noi aici trebuie să lucrăm foarte strâns.

Fiecare locuitor de la oraș trebuie să aibă un partener în mediul rural, împreună cu care să lucreze de pe acum în așa fel încât lanțul scurt de aprovizionare să funcționeze. Ferească Dumnezeu, dacă se întrerup aceste lanțuri lungi de aprovizionare, noi importăm aproximativ 70% din ce mâncăm. Ce ne facem? Poate că durează o zi, două, trei, astea, zilele astea trebuie să le acoperim cu aceste parteneriate pe care noi trebuie să le avem pe lanțul scurt de aprovizionare. Cum ne place nouă să spunem, din gospodărie în farfurie.”

În plus, Dan Ivașcu a explicat că aprovizionarea cu alimente de la micii producători s-ar putea face și prin intermediul unor magazine de cartier. Producătorul chiar vorbește de crearea unor coridoare verzi între consumatori și micii gospodari.

„Putem să facem coridoare verzi între localitățile din jurul Buzăului și municipiu. Să lucrăm aici, la nivelul municipiului, cu amplasarea unor magazine în cartiere, magazinele cooperativelor.”

Parteneriatele ar trebui înființate de urgență, astfel încât producătorii să-și poate face planuri de producție pentru tot anul, iar clienții, în baza unor abonamente, să aibă siguranța că vor avea tot anul ce pune pe masă. La rândul lor, micii producători să se unească, iar într-un transport să fie adus de la sate către oraș toate produsele de care fiecare familie are nevoie într-o săptămână.