Peisaje de o frumusețe rară, în fața cărora rămâi mut de uimire, comori naturale pe care doar în Munții Buzăului le întâlnești și pe care, în unele cazuri, doar oamenii locului le cunosc. Minunile naturii și diverse momente importante, imortalizate de Teodor Cârdei, nehoianul care iubește muntele și îl cunoaște mai bine ca oricine, sunt expuse, zilele acestea, la București. Fotografiile realizate de Teodor Cârdei, un neobosit explorator al muntelui, fost silvicultor, sunt prezentate la sediul central al Romsilva, cu ocazia Lunii Pădurii, sau Lunii Plantării Arborilor.
“Expoziția itinerantă ”Vânătorul de Frumuseți” a fotografului Teodor Cârdei, fost coleg al nostru, a poposit în sediul central al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, pentru a marca Luna Plantării Arborilor. În fotografiile sale, Teodor Cardei a surprins peisaje și oameni, în special de pe meleagurile buzoiene, locul unde și-a desfășurat activitatea de silvicultor timp de mai multe decenii”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook, pe pagina oficială a Romsilva.
sursa Fb/ Teodor Cardei
Pentru Teodor Cârdei, muntele este a doua casă iar fotografia o pasiune la fel de mare precum natura și frumusețile ei. Timp de aproape 40 de ani a fost pădurar la cantonul de la Lacul Vulturilor. A trăit, practic, în mijlocul naturii, înconjurat de tot ceea ce îți oferă ea: liniște, aer curat, peisaje uimitoare și provocări la tot pasul. În toți acești ani, aparatul de fotografiat nu i-a lipsit. L-a avut în rucsac și a imortalizat orice a întâlnit în cale: poteci de munte, flori rare, animale. A strâns fotografii peste fotografii, din care, în urmă cu câțiva ani, a decis să expună câteva pentru a putea fi admirate și de buzoieni. Prima expoziție, ce cuprindea peisaje de toamnă, a fost la Galeriile de Artă, din Buzău. Fotografiile au fost expuse și la Nehoiu, odată cu redeschiderea Casei de Cultură, renovată recent. Luna aceasta, alte instantanee au ajuns la București, după ce reprezentanții Romsilva l-au invitat pe fostul lor coleg să expună o parte din fotografiile sale într-o perioadă importantă pentru silvicultori.
Sursa foto Fb/ Teodor Cardei
“Am fost pădurar de vânătoare la Lacul Vulturilor. Am lucrat 38 de ani și acum sunt la pensie. Am avut o expoziție de fotografie în Buzău, la Galeriile de Artă, apoi, la Nehoiu, cu ajutorul primăriei, cu ocazia redeschiderii Casei de Cultură. Acum, am fost foarte încântat să le expun la Romsilva, cu ocazia Lunii Pădurii. Am dus la București în jur de 40 de fotografii. Am ales și din împrejurimile Nehoiului, din zona Penteleu, Lacul Vulturilor, am “scăpat” vreo două și din Ciucaș, că e prea frumos și suntem vecini, eu îi spun “muntele meu de peste deal”. Am încercat și câteva portrete.”
Toate fotografiile pe care le-a realizat îi sunt dragi, dar unele dintre ele au o semnificație aparte.

“Am o fotografie cu un bătrân pe care l-am găsit la Mănăstirea Voroneț, Dumnezeu să îl ierte, a stat bietul să-i fac o poză. I-am dat titlul “Numărându-și anii”. E foarte sugestivă, aproape că îi curg lacrimi din ochi.”
Expoziția “Vânător de frumuseți” va rămâne pe holurile sediului central al Romsilva aproape o lună.
“Am stabilit să le las măcar 20 de zile. Sunt pe holurile de la intrare, vor fi evenimente acolo, o conferință cu toți directorii din toate județele. Eu am stat în prima zi să le aranjăm și maid au o fugă când va fi deschiderea oficială. Am zis că le așezăm cum vor ei, dar vreau să îmi dea voie să spun câte ceva despre fiecare fotografie când va fi deschiderea oficială.”
Sursa Fb/Teodor Cardei
Fotografia este marea pasiune a lui Teodor Cârdei încă din adolescență. A cutreierat munții din România, dar și din întreaga Europă, având întotdeauna la el aparatul de fotografiat.
“Eu am foarte multe poze. Am fost norocos. Am văzut toți munții din Europa, mai puțin din Spania, am considerat-o prea departe. Cu mașini mici, de unul singur, cu dormitul prin campinguri, cu mâncare într-o ladă frigorifică de acasă. Mi-au plăcut munții, nu că sunt eu cățărător, dar mi-a plăcut să fiu aproape și să-i admir. Urc la Lacul Vulturilor în fiecare an cel puțin o dată vara și cel puțin o dată iarna. Dar aștept să fie zăpadă de la un capăt la altul. Nu- mi place să fie muntele pătat cu negru, totul să fie alb. Am prins odată o zăpadă mare de tot, de am rupt-o până la piept și am ajuns până la cabană. M- am întors noaptea, dar a fost o zi superbă pentru mine, pentru fotografie.”
Deși s-a pensionat de câțiva ani buni, nu stă nici acum departe de munte. Fie singur, fie drept ghid pentru turiști, fie alături de grupuri de drumeți, Teodor Cârdei este prezent tot timpul în mijlocul naturii. Deși, recunoaște, cu regret, că îl doare când vede cum locurile sălbatice de pe vârfurile munților Buzăului, unde altădată animalele erau nederanjate de picior de om, au ajuns acum să fie asaltate de turiști cu ATV-uri sau alte vehicule. Cel mai bun exemplu este misteriosul areal de la Lacul Vulturilor, devenit de câțiva ani locul preferat al turiștilor din Buzău, și din împrejurimi.
“Înainte, la Lacul Vulturilor, veneau copii, tineri cu câteva conserve în rucsac, stăteau cu cortul, cuminți, primeam pe toată lumea, erau drăguți. Când au apărut ATV- urile și mașinile de teren, nu s-a mai putut. Muntele Siriu avea multe capre negre dar, după turismul ăsta, s-ar părea că nu mai durează 3 ani și caprele negre la Lacul Vulturilor vor fi o legendă, au dispărut toate, s- au dus La Bâsca Mare, la Bâsca Mică, au trecut în Ciucaș, prea multă lume cu ATV-uri și mașini pe munte, încearcă să se urce în cele mai liniștite locuri.”
Adaugă comentarii