Actualitate POLITICĂ

Cum și-a învățat liberalul Bolojan colegii de partid să acționeze atunci când sunt în Opoziție

Bihoreanul Ilie Bolojan, unul dintre cei mai vizibili liberali ai momentului, a venit, miercuri la Buzău, să susțină referendumul lui Toma,  vizita sa neavând, după cum a precizat, nici o conotație ori vreo implicație politică.

Bolojan a spus ferm că prezența sa la Buzău este motivată doar de experiența sa în administrație și pentru faptul că în urmă cu 5 ani ”a jucat în același film, al unui referendum”, chiar dacă l-a ratat la mustață.

Întrebat cum au primit liberalii buzoieni vizita sa de susținere a referendumului, Bolojan a invocat din nou faptul că a lăsat deoparte haina de politician și a arătat ce i-a învățat pe liberalii săi de la Bihor: cum să acționeze atunci când sunt în Opoziție, pentru a-i ”înghionti” pe primarii care nu-și fac treaba ori de a-i susține atunci când văd că pun umărul la binele comunității care i-a ales.

” Eu nu am avut discuții cu colegii mei pentru că eu nu sunt aici într-o calitate politică, ca să ne înțelegem foarte bine. Eu sunt aici în calitate de om de administrație, de fost primar și de președinte al Consiliului Județean, care întotdeauna am susținut dezvoltarea locală, indiferent ce conjunctură. (..) Dar, ceea ce fac colegii mei de la Buzău, nu știu. Eu, la Bihor, i-am învățat, dacă pot să spun totuși după mulți ani, pe colegii mei să urmărească anumite linii atunci când sunt în Opoziție. Dacă este un primar care face treabă bună, le-am spus să nu aplaude, dar să nu-l blocheze, dacă-l pot bloca. Dacă este un primar care nu face treabă, le-am spus să-l critice și să-l înghiontească, ca să-și facă treaba. Iar dacă este un primar care face numai prostii, le-am spus să facă tot ce e posibil să-l blocheze. Asta e linia pe care m-am dus, întotdeauna, și să știți, când am fost în campania de Consiliu Județean, acolo unde vedeam că există primari gospodari de la alte partide, unde vedeam că iarba este tunsă, străzile sunt curate, nu sunt mizerii pe jos, că măcar atâta să facem, dacă nu putem să ne asfaltăm drumurile sau să avem rețele de apă și de canalizare, nu mi-am permis să-i pun coarne acelui primar, că mă descalificam eu. Deci, nu puteam să spun că laptele este negru, din moment ce toată lumea vedea că e alb. Și cred că și în politică trebuie să fie o decență; nu partidele sunt o problemă, ci întotdeauna oamenii sunt, din păcate, problema”, a declarat Bolojan.

In același timp, liberalul Bolojan a îndemnat la un acord politic, acolo unde e cazul, pentru dezvoltarea comunităților:

„Eu cred că noi, indiferent de stânga, de dreapta, ar trebui să ajungem la un acord politic, care să creeze condițiile pentru ca să facem fuziuni de localități, să facem o administrație mai eficientă și o parte din banii care astăzi se duc numai pe funcționare, să se întoarcă sub formă de investiții și de lucrări pentru cetățeni. Abia atunci vom fi ceva mai respectați în lumea politică de către cetățenii comunităților noastre. Cât timp ei nu văd că din banii lor se întâmplă ceva și pentru ei, ci doar niște oameni își iau salariile, mai mici sau mai mari și fac o treabă mai bună sau mai proastă, dar nu se fac lucruri pentru oameni, că nu sunt bani pentru asta, e foarte clar că oamenii vor avea o cotă de încredere scăzută în lumea politică și perspectiva de dezvoltare pe care o percep cetățenii noștri este că lucrurile nu merg într-o direcție bună.