Actualitate

Cum stăm cu piața imobiliară în Buzău? Tinerii, atrași de noile cartiere rezidențiale

Românii au un puternic simț al proprietății. Iar să ai o casă pe numele tău, indiferent că e mare, mică, în zonă centrală, la periferie, la oraș sau la țară reprezintă un ideal. Totuși, la început de an, numărul buzoienilor care vor să cumpere un imobil este destul de mic.

Experții imobiliari anunță că, deși se prevede pentru anul curent o stagnare și pe alocuri o scădere în ceea ce privește achiziționarea locuințelor, cererile pentru vizionări de apartamente sau case nu sunt prea multe.

Dacă discutăm despre spațiile pentru închiriat, gurile rele și calculele buzoienilor spun că majoritatea proprietarilor de pe Unirii Sud vor renunța la spațiile lor, atât cele transformate în sedii ale unor firme, cât și la apartamente. Prețurile vor fi însă în cădere liberă, cred experții, în condițiile în care nu prea există parcări, iar locul de parcare este un criteriu important pentru mulți în alegerea unei locuințe noi. Cel puțin pentru moment, zone de închiriat în Unirii Sud nu există, singurele vacante fiind în zona Unirii Centru.

Totuși, se pare că tinerii buzoieni nu mai vor pentru ei și pentru familiile lor un trai în vechile blocuri, ci și-ar dori o casă în cartierele rezidențiale. Cum Cartierul Orizont a mărit prețurile substanțial, tinerii preferă să aleagă cartiere marginale, din zona Mărăcineni, sau vor să aplice pentru programele oferite de stat pentru achiziționarea de noi locuințe în cartierele de lux.

Însă, mare parte dintre buzoieni consideră că prețurile locuințelor și chiriilor sunt supraevaluate și comparabile cu cele din Capitală, deși condițiile nu sunt nici măcar apropiate.

Cu toate acestea, conform experților imobiliari, tinerii mai degrabă aleg să stea într-un cartier rezidențial, chiar dacă vor opta în primă fază pentru o plată a chiriei, decât să locuiască într-un apartament care să nu-i mulțumească din punct de vedere al poziției sau spațiului.

Și la Buzău, ca și în marile orașe, tinerii au început să pună accentul mult pe design și pe calitatea materialelor folosite în realizarea construcțiilor.