Actualitate POLITICĂ

De asta vor fi interesați toți părinții! Reguli noi pentru utilizarea internetului de către cei mici

Un proiect de lege care ar urma să introducă acordul parental pentru minorii cu vârsta sub 16 ani, la utilizarea rețelelor sociale, este propus și urmează, după o perioadă de dezbatere publică, să intre pe circuitul de legiferare. Proiectul, despre care șansanews.ro a scris AICI, este inițiat de senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, iar sugestiile și propunerile se preiau prin organizațiile femeilor liberale din județele țării.

Unul dintre susținătorii proiectului, senatorul liberal Vlad Mircea Pufu, a vorbit, recent, la o emisiune TV, despre nevoia acestei reglementări, explicând că și părinții sunt depășiți în încercarea de a gestiona impactul negativ pe care utilizarea rețelelor sociale îl are asupra copiilor de vârstă mică. Deviațiile comportamentale ale minorilor, influențate de lumea virtuală, sunt extrem de fine, la început, iar, în lipsa unei observații la timp, părintele poate să le constate când deja ating cotele unei probleme de sănătate mentală.

”Uitați – vă la tinerii noștri! Parcă sunt goliți de personalitate, în ultimul timp! Păi e normal ca un copil la 6-7 ani să-și decline identitatea pe Facebook unde spune că are 18 ani? El pleacă în viață cu o declinare de identitate și își va forma două personalități: una în viața reală, alta pe rețelele sociale! Noi trebuie să mergem la sursa acestei probleme. Odată ce el, la 6 ani, poate să-și facă un cont de Facebook, e complicat!” a explicat senatorul PNL.

Parlamentarul buzoian este de părere că utilizarea rețelelor sociale ar trebui temperată și în școală unde, uneori, este încurajat chiar de la catedră:

”Sunt și unii profesori care încurajează stilul ăsta de comunicare, crezând că sunt moderni, prin rețelele sociale. Dar, până la urmă, se creează o formă de adicție a copilului care nu mai scapă de ecrane  și de device-uri.”

Inițiatoarea legii care introduce acordul parental la vârste sub 16 ani, pentru utilizarea rețelelor sociale, citează un studiu al Asociației Salvați Copiii, potrivit căruia 99 % dintre copiii din România au, în prezent, un cont pe rețelele sociale.