Actualitate POLITICĂ

De PNRR depinde capul unor miniștri. Cum se transmite unda de șoc în teritoriu, ce proiecte sunt scoase la bătaie

Evaluarea unor miniștri și chiar schimbarea lor din Guvern depind de evaluările care se vor face, raportat la modul de implementare a Programului Național de Redresare și Reziliență. Premierul Nicolae Ciucă, președinte al PNL, a anunțat că s-a decis la nivelul coaliției ca procesul de evaluare pentru activitatea Guvernului să fie prelungit până la finalul lunii iunie. Există două motive foarte întemeiate pentru amânarea momentului până la finele lunii iunie: transmiterea primei cereri de plată pentru PNRR, pentru suma de 3 miliarde de euro, la sfârșitul lunii mai, și deschiderea a 58 de apeluri PNRR din cele 69, până la final de iunie. Această decizie se transmite ierarhic către structurile politice și administrative din teritoriu, astfel că există o preocupare, în județe, pentru identificarea acelor proiecte viabile care pot aduce bani, prin PNRR.

Pentru Buzău, cel mai important proiect finanțat prin PNRR rămâne Autostrada A 7. Ultimele vești arată că toate cele trei loturi din tronsonul Ploiești-Buzău au fost adjudecate de constructori și au fost emise autorizațiile de construire.  Autostrada Moldovei va avea peste 320 de kilometri și va uni capitala de Moldova până la Siret. Este cel mai important proiect de infrastructură pentru Moldova care va avea o alocare estimată la circa 25 de miliarde de lei, prin PNRR. Termenul limită de execuție a lucrărilor este 2026, iar investiția va avea un impact major asupra economiei regionale și naționale, prin efectele sale pe orizontală.

În afara acestui proiect, autoritățile de la nivel județean sunt așteptate și cu alte proiecte care corespund criteriilor existente pe apelurile deja lansate în cadrul PNRR. Joi după-amiază, Instituția Prefectului-Județul Buzău a anunțat că a depus  la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cererea de finanțare pentru proiectul Reabilitării Palatului Administrativ al județului Buzău, în valoare totală de 2.200.440 de Euro (10.832.105,98 lei).

”Este vorba despre cea mai amplă intervenție de reabilitare asupra Casei Albe, de la construire până în prezent.   După încărcarea cu succes a cererii de finanțare și a documentelor solicitate prin Ghidul specific corespunzător apelului de proiecte menționat, urmează etapa de verificare a cererii de finanțare, cu termen estimat de finalizare pe data de 31 iulie 2022, în urma căreia beneficiarul va fi notificat cu privire la aprobarea proiectului.” se arată într-un comunicat de presă.

Casa Albă, sediu administrativ al Prefecturii, este un imobil construit la finele anilor ’60, iar trecerea timpului și-a spus cuvântul asupra stării acestuia. Prin proiect, sunt propuse pentru reabilitare și modernizare Corpurile C1 și C2, care găzduiesc, pe lângă Instituția Prefectului, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Direcția Județeană pentru Cultură, Serviciul Teritorial al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, Structura Teritorială pentru Probleme Speciale a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat- Buzău, Consiliul Național al Audiovizualului, Asociația Comunelor – filiala Buzău, Biroul Teritorial al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Prin investițiile propuse, clădirea va trece la o clasă energetică superioară. Asta pentru că imobilul va beneficia inclusiv de sisteme alternative de producere a energiei termice și electrice.  Finanțarea solicitată prin proiect este nerambursabilă în procent de 100%. Implementarea este estimată la 24 de luni, fără depășirea datei de 30.06.2026.

Dacă acest proiect va avea finalitate, suma atrasă reprezintă echivalentul bugetului de cheltuieli materiale al Instituției Prefectului-Județul Buzău aferent unei perioade de 20 de ani.” a anunțat Instituția Prefectului Județul Buzău.