Actualitate Agricultura acum

Debit istoric pe canalul de irigații Buzău. Din păcate, nevoia de apă este și mai mare. ANIF promite noi investiții

Este jale pe câmpurile din Buzău, iar sistemul de irigații este forțat la maxim. Agricultorii fac solicitări după solicitări în speranța că apa poate ajunge și pe pământurile lor pentru a salva, cât se poate, din culturile de porumb, floarea soarelui sau chiar legume. În prezent, debitul pe singurul canal de irigații a atins un debit istoric, însă, din păcate suprafața irigată este mult prea mică față de nevoile agricultorilor.

Buzăul are un singur canal de irigații funcțional, respectiv Canalul Buzău Vest, și care în aceste zile este solicitat la capacitate maximă pe toată lungimea de 50 de kilometri, dintre care circa 40 de kilometri în județul Buzău, și restul în județul Prahova. Debitul apei pe canalul de irigații a ajuns la cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 10-15 ani.

Claudiu Carpen, director ANIF

Există totuși  o speranță. Deși este nevoie de multă răbdare din partea fermierilor și investiții serioase, directorul ANIF Buzău anunță că s-au făcut deja primii pași pentru a mări suprafața irigabilă cu încă 10.000 de hectare. Este vorba despre realizarea unor noi sisteme de irigații, investiții prevăzute inițial prin PNRR și refuzate la Bruxelles, și pentru care acum se încearcă o finanțare națională.


Claudiu Carpen, director ANIF

Până în prezent, suprafața de culturi agricole calamitată, potrivit înștiințărilor depuse de agricultori la Direcția Agricolă, depășește 47.000 de hectare dintr-un total de circa 60.000 de hectare.

Autorul știrilor

Marilena Dinu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

  • Este al doilea an și nu reușesc să devin prosumator energie electrică de 5 kw cu finanțare de la Ministeru mediului AFM de 90 % . În Comuna Pietroasele judetul Buzău. Sună bine promisiunea ministrul mediului Laszlo dar nu se văd realizării practice pe teren.