Actualitate

“Decât un telefon, mai bine o carte, cel mai loial prieten.” Cum încearcă bibliotecarii să le insufle copiilor dragostea pentru lectură

“Decât un telefon sau un televizor, mai bine o carte ca un prieten loial.” Este mesajul transmis de bibliotecarii din Buzău părinților și copiilor, deopotrivă, în plină vacanță de vară.

Într-o perioadă în care părinții se gândesc cum să le umple timpul liber copiilor și cum să-i determine să stea cât mai puțin în fața calculatorului sau cu telefonul în mână,  reprezentanții Bibliotecii Județene vin în întâmpinarea lor. În fiecare săptămână, cei mici sunt așteptați în Parcul Tineretului unde, prin joacă sau lectură, bibliotecarii încearcă să le explice copiilor de toate vârstele cât de important este cititul și să-i convingă să ofere o parte din timpul lor liber lecturii.

“Cartea este cel mai loial prieten al oricărei persoane, fie adult, fie copil. O carte în mână ține loc pentru orice pentru a-ți favoriza viitorul, nivelul de cunoaștere. Decât un telefon sau un televizor, mai bine o carte ca și prieten loial. Noi avem o colaborare cu Primăria, suntem în Parcul Tineretului cu jocuri și activități care să-i aducă aproape de carte, prin lectură, întâmplări, desene, construcții din hârtie”, a declarat directorul Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu.

În plus, numeroase titluri noi așezate pe rafturile bibliotecii își așteaptă cititorii. Iar pentru a răspunde buzoienilor de toate vârstele, volumul de carte este înnoit permanent. Anul acesta, instituția beneficiază de un buget mult mai mare decât cel de anul trecut pentru achiziția de titluri noi.

“Avem o sumă foarte mare pentru achiziții de carte.În fiecare zi primim oferte de la edituri și cumpărăm săptămânal sute de titluri noi care să bucure ochiul și nevoia de informație a utilizatorului. 1,3 miliarde lei vechi este bugetul nostru pentru acest capitol. Și este puțin mai mare decât anul trecut pentru că încercăm să ne organizăm și pentru atunci când ne vom muta în vechea locație. Încercăm să cumpărăm carte veche, albume, manuscrise, să putem organiza 3 expoziții în sediul principal. Vom achiziționa anul acesta câteva mii bune de titluri de carte.”

După o bună perioadă în care accesul în sălile bibliotecii a fost interzis, acum, toate secțiile își așteaptă vizitatorii. Pasionații de lectură sunt întâmpinați nu doar cu volumele de care au nevoie, ci și cu fel de fel de concursuri cu premii importante.

“Lucrurile sunt spre bine. Am început să ne recâștigăm utilizatorii și să-i aducem aproape de noi. Lucrurile au reînceput să învie, cel puțin în ultimele 3 luni. Ne-am redeschis porțile, primim utilizatori în toate secțiile, am demarat “Bătălia cărților”, o mare bătălie între cei care citesc și care vor să citească, inclusiv literatură franceză. “Bătălia cărților” a început cu înscrierile în urmă cu mai bine de o lună iar în toamnă vom vedea cine merită să câștige”, a adăugat directorul Bibliotecii Județene, Sorin Burlacu.