Actualitate

Povestea singurei femei din generația de piloți de anul acesta de la Boboc! ”Alegerea profesiei a venit ca o provocare, în liceu”

”Într-o lume dominată de aviatori, doar o femeie puternică și ambițioasă reușește”. Sunt cuvintele spuse de colegii ei și care o caracterizează perfect pe Bianca Pop, singura femeie pilot din generația care va absolvi la finalul acestei luni Şcoala de Instruire Interarme a Forţelor Aeriene de la Baza Aeriană Boboc.

Deși aparent firavă, tânăra din județul Alba a reușit să-și urmeze visul sau mai bine spus provocarea pe care ea singură și-a lansat-o în perioada liceului, atunci când a aflat că trecuse mult timp de când o fată nu mai fusese admisă la cursul de piloți de la Boboc.

Drumul nu a fost ușor, dar cu fiecare etapă pe care o parcurgea prindea și mai multă încredere că visul său va deveni realitate și că va putea ajunge sus, în aer, la manșa unei aeronave puternice. Și a reușit. A fost admisă la Şcoala de Instruire Interarme a Forţelor Aeriene, fiind singura fată într-o clasă cu 13 tineri.

” În liceu m-am hotărât să devin pilot. Am urmat Liceul Militar din Alba Iulia și acolo am auzit pentru prima dată de această meserie, nu știam până să ajung acolo. A venit ca o provocare pentru că din rândul fetelor din liceu nu a mai intrat de mult timp o fată și mi-am propus să fiu eu următoarea care o să intre.(…)  Sunt singura femeie din promoția mea. Am 13 colegi. De mică am obișnuit să stau într-un mediu în care au predominat băieții, așă că m-am integrat ușor. Mi-a fost mai greu la partea tehnică, dar pot să spun că și cu ajutorul lor, am reușit să fim la același nivel”, a povestit Bianca Pop, la Focus News.

Timpul a trecut, iar Bianca a arătat că într-o lume dominată de bărbați poate avea aceleași reușite, iar cel mai bine a dovedit-o când a urcat singură , pentru prima dată, la manșa aeronavei IAR99 Standard. Primul zbor în comandă simplă a fost momentul în care provocarea pe care și-a făcut-o în liceu a devenit realitate.

”În timpul zborului nu pot spune că am avut emoții, eram extrem de concentrată pe ceea ce trebuia să fac, dar la finalul zborului, am oprit motorul și m-am dat jos din cabină și am conștientizat că eu am reușit să pilotez această aeronavă și eram mândră de reușita mea, și am conștientizat faptul că era destul de periculos ce am făcut, dar eram mândră că am reușit”, a mărturisit sublocotenenta Bianca Pop.

Peste câteva săptămâni își va lua brevetul de pilot, iar visul ei va continua. Vrea să ajungă pilot pe F16, o aeronavă mult mai puternică. În plus, are și un model, pilotul Romina Mârza, una dintre cele două femei din România care la 28 de ani pilota un avion supersonic, și pe care nu doar că o urmărește dar pe care ar vrea, dacă se poate, să o și depășească în carieră.

”Visul meu este să merg mai departe și să ajungă până pe aeronava F16. Viteza mă atrage la această aeronavă.  Și F16 poate executa mai multe misiuni decât IAR99.În carieră,  am umărit mult cariera Rominei Mârza , pilot la Câmpia Turzii și face poliție aeriană. La acel nivel aș vrea să ajung și eu sau chiar mai mult. În următorii cinci, șase ani”, a mărturisit, cu entuziasm, Bianca.

Comandorul Bogdan Pușcă, locțiitorul comandantului Bazei Aeriene Boboc dar și instructorul de zbor al Biancă, căpitan Andrei Ilucă, sunt impresionați de calitățile sale și mai ales seriozitatea de care a dat dovadă în timpul cursului.

”Setea de cunoaștere. Euforia. Acestea sunt calitățile pe care le au tinerii care se pregătesc să devină piloți la Baza Aeriană de la Boboc. Și dacă e să mă refer strict la promoția Biancăi, aș spune  seriozitatea. Aici, în Baza Aeriană Boboc ai toate șansele pentru a te dezvolta ca pilot militar, iar cel mai bun exemplu este chiar instructorul Biancăi, căpitan Andrei Ilucă care, după cinci ani de când și-a luat brevetul, a devenit instructor de zbor pe IAR 99 Standard”, a spus la Focus TV comandor Bogdan Pușcă, locțiitor al comandantului Bazei Aeriane Boboc.