Actualitate

Defrișările se reiau curând în Crâng! Ce copac va dispărea cu totul

În doar câțiva ani, ulmii prezenți peste tot în pădurea Crâng vor fi istorie. Ciuperca asiatică a făcut ravagii printre ei, așa că arborii bolnavi trebuie extrași din pădure. Odată cu amenajarea suprafeței în pădure parc, cel mai probabil, ulmii vor fi înlocuiți cu alte specii, mult mai rezistente.

Numai în toamna anului trecut, Direcția Silvică Buzău a tăiat și scos din Crâng ulmii afectați de boală de pe circa 15 hectare. Tăierile vor continua în perioada următoare, odată cu venirea primăverii, când se va vedea clar ce arbori mai trebuie scoși din pădure.

“Direcția Silvică Buzău, în toamna anului 2021, a extras aproximativ 1 200 mc ulmi cantonați în special în zona sensibilă, adiacentă aleilor de promenadă, iar acum a rămas pe restul de suprafață. Noi am acționat cam pe 15 ha, urmează ca pe diferența de până la 177 ha să extragem, să punem în valoare toți arborii,am estimat noi undeva la 2400 mc, maxim 3000 mc, să vedem după ce vom pune în valoare. Punerea în valoare înseamnă să marcăm arborii odată cu pornirea vegetației adică în decurs de maxim 3-4 săptămâni o să începem punerea lor în valoare. Apoi vom pune la dispoziția documentele încheiate, adică actele de punere în valoare, urmând a se face licitația după ce aprobă prețurile de valorificare, și efectiv extragerea arborilor”, a declarat, la Focus Tv, directorul Direcției Silvice Buzău, Constantin Moiseanu.

Ciuperca asiatică, cea care pune la pământ arborii din specia ulm, se răspândește cu rapiditate. Din păcate, este o problemă pentru care nu există în prezent o rezolvare, singura soluție fiind scoaterea din pădure a arborilor.

“Ciuperca asiatică a apărut undeva în 1910 în Europa. Până în 1940 a dus la reducerea a cel puțin la 10% a populației de ulm. În momentul de față a apărut o tulpină mai periculoasă care, putem spune, nu are un tratament, nu avem o soluție care să fie unanim aplicabilă și să ducă la reducerea impactului asupra unei păduri vulnerabile. Mă tem că și dacă regenerarea este tot de ulm, aceasta ar putea avea probleme în continuare”, a subliniat Radu Melu expert forestier WWF România.

Astfel, ținând cont de acest lucru, specialiștii silvici estimează că în doar câțiva ani ulmii vor dispărea din pădure.

„Părerea noastră este că fenomenul de uscare va continua la ulm iar arboretele se vor destructura ceea ce înseamnă că ar urma o reconstrucție ecologică a acestor arborete care va avea în vedere o cartare stațională pentru stabilirea compozițiilor adecvate din care ulmul nu va mai face parte. Oricum, în câțiva ani, ulmul va dispărea din pădurea Crâng și atunci o să stabilim alte compoziții. În pădurile parc se pot realiza împăduriri cu specii care nu sunt din tipul natural ”, a precizat la Focus Tv, Toma Cristea, purtătorul de cuvânt al Gărzii Forestiere Focșani.

Odată cu transformarea pădurii Crâng în pădure parc, sarcină pe care și-au asumat-o autoritățile odată cu preluarea suprafeței de la Romsilva, vor fi realizate studii speciale care vor indica exact ce specii de arbori trebui plantate în Crâng, pentru regenerarea plămânului verde al Buzăului.

“Pe lângă amenajamentul silvic pe care îl facem în perioada următoare, noi avem obligația, potrivit hotărârii de Guvern, de a întocmi și un studiu de fundamentare privind transformarea în pădure parc. Probabil, acest studiu de fundamentare va reliefa exact speciile ce se pretează,vor fi studii agro-pedologice privind calitatea solului, umiditatea, condițiile pedo-climatice astfel încât specialiștii ne vor spune exact ce anume trebuie plantat în Crâng. Frasinul, de exemplu, merge foarte bine, mi-au spus silvicultorii”, a precizat viceprimarul Ionuț Apostu.

Recent, prin hotărâre de Guvern, o suprafață de aproape 177,8 ha de pădure a trecut de la stat în proprietatea Primăriei Buzău, cu scopul de tranformare a acesteia în pădure parc. Până la finele anului 2023, autoritățile ar trebui să bată în cuie noul amenajament silvic.

“Pădurea trebuie transformată în pădure parc ca să permită realizarea de alei cu materiale ecologice, bănci, iluminat, puncte de informare, toalete ecologice, așa cum spune în lege”, a adăugat Toma Cristea, de la Garda Forestieră Focșani.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian