Actualitate

”DIN MARTIE AȘTEPT ACEST MOMENT AL VACCINĂRII”! Primele cuvinte după ce a fost primul buzoian vaccinat anti-COVID

Buzăul a dat startul vaccinării anti-COVID în locul în care, pe 9 martie 2020, ajungea primul pacient confirmat cu virusul SARS-CoV-2. Spitalul Județean din Buzău a fost prima unitate medicală care astăzi, la aproape 10 luni de debutul pandemiei, a administrat prima doză de vaccin anti-COVID. Serul a ajuns noaptea trecută la Direcția de Sănătate Publică, astfel că, astăzi, 4 ianuarie, la ora 8.00 a fost vaccinat primul buzoian.

Așa cum sansanews. ro anunța încă de ieri , primul medic vaccinat a fost șeful secției de Boli Infecțioase, dr. Micu Bogdan.

Acesta a venit cu câteva minute înaintea momentului vaccinării. A completat formularul de triaj, a fost supus unui triaj medical după care, în mai puțin de un minut, i-a fost administrată prima doză de vaccin. A urmat apoi perioada de așteptare și supraveghere postvaccinală,  de cel puțin 15 minute. Imediat după vaccinare, medicul infecționist a spus că se simte bine, că a fost o înțepătură ușoară și că a așteptat acest moment încă din martie.

dr. Micu Bogdan

“Din martie aștept acest moment al vaccinării . Bănuiesc că și majoritatea colegilor mei la fel, îl așteaptă demult. Vaccinarea reprezintă împreună cu celelalte scheme terapeutice, probabil rezolvarea acestei pandemii și ce m-a determinat să mă vaccinez este severitatea cazurilor pe care le-am văzut în Secția de Boli Infecțioase, atât la persoanele cu comorbidități și în vârstă , cât și la cei fără comorbidități, persoane tinere.  Au fost multe cazuri severe la persoane tinere. Fiecare caz ne afectează, dar cele la persoanele tinere, la care nu te așteptai, boala se poate transforma dintr-o formă ușoară într-o formă severă și ne afectează mult mai mult.  Recomandarea fermă este pentru vaccinare, atât pentru cadrele medicale, cât și pentru populația generală pentru că aceasta este varianta cea mai bună și probabil rezolvarea acestei probleme globale care o reprezintă infecția cu Sars-Cov-2. Majoritatea colegilor mei, din cate știu eu, se vaccinează”, a spus, imediat după vaccinare, dr. Micu Bogdan.

Medicul infecționist a spus că nu a trecut prin boală dar că în toată perioadă ”precauțiile au fost mai mult decât excesive”.

dr. Iulian Coliof

Al doilea medic vaccinat astăzi, 4 ianuarie, la centrul de vaccinare de la Spitalul Județean a fost doctorul Iulian Coliof, șeful secției Dializă. Medicul a fost infectat cu SARS-CoV-2 în urmă cu câteva luni și chiar dacă a avut o formă ușoară de boală și s-a putut întoarce rapid în activitate, perioada grea prin care a trecut întreaga omenire și cazurile grave pe care a văzut că le poate da ceastă boală l-a determinat să spună ”da” imunizării și să fie al doilea buzoian căruia i-a fost administrată prim doză cu ser anti-COVID.

”Nu m-a durut deloc. Sunt bine. Este singura cale de a ieși din situația în care am intrat de un an de zile, să ieșim din izolare, din distanțarea socială și să intrăm în normalitate. Să putem trata toți pacienții. Am făcut boala. Am avut o formă ușoară spre medie. Nu am avut dispnee sau probleme de respirație. M-am întors imediat la serviciu. Nu am avut oboseală după boală. Toată această perioadă până la vaccinare a fost foarte grea pentru că sunt foarte puține cadre medicale, mai ales medici la Buzău. Ne-a fost foarte greu. Eu fiind singur, a fost nevoie să fie adus un medic din afară să-mi țină locul in perioada în care am fost bolnav. În continuare sunt singur. Sper să vină ajutoare. Dacă se va debloca situația, vor veni și ajutoare pentru că tinerii sunt speriați tocmai de riscul de infectare. Eu am multă încredere în mentorii mei, în domnul doctor Mincu care mi-a fost alături în perioada în care am fost infectat și m-a încurajat, mi-a dat recomandări și în tehnologia care s-a folosit pentru acest vaccin. Tehnologia era deja folosită pe altă direcție și a fost schimbată imediat ținta vaccinării. Era folosită în domeniul Oncologic. Rapiditatea cu care s-a găsit soluția este pentru că se știa deja tehnologia, doar s-a schimbat tiparul”, a spus după vaccinare dr. Iulian Coliof.

dr. Denis Țurcanu

Vaccinarea a continuat cu medicul Denis Țurcanu, specialist obstretică -ginecologie. Zilnic, la centrul de la Spitalul Județean, sunt programate 50 de persoane să fie imunizate. Până acum s-au înscris pentru administrarea serului 341 de cadre medicale, însă, spune managerul Claudiu Damian, care la rândul său se va vaccina mâine 5 ianuarie, că lista este deschisă iar numărul celor ce se vor imuniza va crește până la aproximativ 70% din tot personalul.

”Este o zi istorică pentru județ, pentru Spitalul județean. S-a întâmplat acest eveniment extraordinar, astfel că la Spitalul județean a ajuns acest vaccin miraculos care sper că va scoate omenirea din impas și să putem să ne reluăm viața de zi cu zi. La Spitalul județean sunt înscrise în prima tranșă 341 de cadre medicale, urmând ca tot personalul medical care își dă acordul să fie vaccinat. În total, avem 1180 de cadre medicale și până la 1.400 de cadre auxiliare și suport pentru Spitalul județean. Am sfătuit pe toată lumea împreună cu medicii să se vaccineze, deoarece din punctul meu de vedere și al celor care își fac vaccinul, să fie o relaxare în sistemul sanitar astfel încât să ne reluăm ușor, ușor viața de  zi cu zi, atât viața personală, cât și la nivelul unității. A fost destul de greu. Ne-am luptat cu un virus necunoscut. A fost foarte dificil. Pacienții au trecut prin momente dificile pentru la început nu știam cum și cu ce se tratează. Spre final, acum, putem spune că e bine. Nu poate fi perfect, e loc si de mai bine pentru pacienți. A fost mult stres, multă oboseală pentru cadrele medicale. În noiembrie am avut 570 de înscriși și imediat și-au dat consimțământul cei 341. Diferența este că unii vor să vadă primele reacții după vaccinare”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean

Astăzi va începe vaccinarea și în restul centrelor amenajate în cele patru unități medicale din Râmnicu Sărat, Smeeni, Nehoiu și Ojasca. Serul a ajuns astăzi, fiind împărțit astfel: 200 de doze la Spitalul Județean Buzău, 200 la centrul de la Ojasca, 200 la Spitalul din Smeeni, 100 la Nehoiu și 100 la Râmnicu Sărat.

Directorul Cristina Ungureanu a explicat că repartizarea a fost făcută în funcție de programările făcute și recunoaște că deocamdată doar 600 de cadre medicale și-au dat acordul pentru vaccinare și s-au înscris în registrul electronic, însă că în zilele următoare va crește acest număr al doritorilor.

Buzăul a primit noaptea trecută 975 de doze de vaccin, fiind depozitate într-un loc special amenajat la DSP unde se află în continuare cele aproape 200 de doze încă repartizate. Potrivit directorului Cristina Ungureanu dozele deja trebuie valorificate în maximum 5 zile.

Publicitate