Actualitate SĂNĂTATE

DOAR 137 DE TINERE, VACCINATE CONTRA HPV. Se înmulțesc cazurile de cancer de col uterin. Sfatul oncologului de Ziua Internațională de Conștientizare a HPV

Este o boală necruțătoare dar care, spun specialiștii, poate fi prevenită. Este nevoie de un banal control anual și vaccinare. Sunt sfaturile venite de Ziua Internațională de Conștientizare a HPV, virus care poate duce la cancerul de col uterin, sărbătorită în fiecare an pe 4 martie, de la șefa secției de Oncologie din Spitalul Județean Buzău, medicul oncolog Raluca Ene Stan.

Când vine vorba despre cancerul de col uterin, statisticile naționale sunt înfiorătoare. Cifrele arată că anual, în România, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu această boală, iar, în fiecare an, 1.700 mor din cauza cancerului de col uterin. De altfel, rata mortalității din cauza acestui cancer este de 4 ori mai mare în țara noastră decât media europeană.

Din păcate, incidența mare a bolii este observată și la Buzău. De exemplu, medicul oncolog Raluca Ene Stan a spus, în exclusivitate pentru sansanews.ro, că tot mai multe femei se prezintă la Spitalul Județean cu această boală, iar la consult se constată că deja cancerul de col uterin este într-un stadiu avansat.

”Din păcate, la noi ajung femeile în stadiul 4. În momentul în care pacienta ajunge la oncolog este într-un stadiu depășit. Din păcate, sunt foarte multe femei care ajung la noi, cu dureri mari, sângerări abundente și noi nu putem face nimic decât să privim inevitabilul. Nu-i de preferat să se ajungă la oncolog. Este de preferat să se prevină acest tip de cancer, mai ales că este o formă care prin conștientizarea riscului putem să prevenim nenorocirea”, a spus medicul oncolog.

Șefa secției din Spitalul Județean a explicat și cum se poate preveni această boală, mai ales că astăzi, în România este sărbătorită Ziua Internațională de Conștientizare a HPV. Medicul oncolog spune că totul stă în prevenție care se poate face cu un control regulat la ginecolog, iar în cazul adolescentelor este indicată vaccinarea contra HPV.

” Acest virus este 50% periculos, 50% nu. Atunci nu putem să riscăm și să stăm cu sabia deasupra capului. Acest virus nu dă simptome, nu avem de unde să-l simțim în organism și clar controlul anual cu testul Babeș-Papanicolau ne poate scăpa de acest potențial risc de a dezvolta infecție HPV și mai departe riscul de cancer de col uterin”.

Frica, rușinea dar și lipsa banilor sunt cauzele care, din păcate, țin cele mai multe dintre femeile din România departe de medicul ginecolog. Multe ajung în cabinete doar când este prea târziu.

”Din păcate, multe femei uită să meargă, cel puțin o dată pe an, la ginecolog. De multe ori este frica, rușinea și este lipsa de simptom. Dar mai poate fi și, probabil la cele care nu au posibilități financiare, frica de a plăti. Sper ca lumea să se trezească și să facă banalul controlul și cu banalul test Babeș-Papanicolau și mămicile care au fete, înaintea începerii vieții lor sexuale, să întrebe și să facă vaccinarea anti HPV pentru că le păzește de o boală necruțătoare”, a explicat medicul oncolog.

În România, vaccinarea anti HPV – Human Papilloma Virus – este opțională și gratuită. Vârsta optimă la care poate fi administrat acest vaccin este între 11 și 14 ani, dar și fetele care au trecut deja de această vârstă pot face vaccinul.

La Buzău, din păcate, numărul adolescentelor care au acceptat acest vaccin este foarte mic. Din ianuarie 2020 și până în prezent doar 137 s-au imunizat contra HPV, iar alte 199 și-au dat acordul și sunt programate pentru vaccinare.