Actualitate

Drapelul României, purtat de un buzoian în cea mai dificilă cursă de anduranță. Cristi Mănăilă a parcurs 4467 de kilometri în 17 zile

Un buzoian s-a aliniat la startul celei mai dificile curse de anduranță din lume, alături de sute de cicliști din toată lumea. Cristi Mănăilă a purtat drapelul României în 11 țări, reușind performanța de a încheia cursa cu câteva zile bune înaintea expirării timpului limită acordat de organizatori. Buzoianul a parcurs 4467 de kilometrii pe bicicletă în șaptesprezece zile și douăsprezece ore.

North Cape 4000, cursa cu punct de pornire din Italia și punct terminus la North Cape, în Norvegia,  este cea care aduce la start cei mai mulți participanți din lume. Participanții au la dispoziție 22 de zile pentru a parcurge cei 4000 de kilometri. Specific este că cicliștii nu primesc ajutor sau asistență pe traseu, fiind amenajate doar 4 puncte de control unde traseul le este validat. În rest, fiecare este pe cont propriu, alegerea locurilor de cazare sau a momentelor de repaus cade tot în sarcina participanților.

Buzoianul Cristi Mănăilă este fost militar de carieră, astăzi în rezervă. Pasiunea pentru ciclism a început să o dezvolte după trecerea în rezervă, în 2017. De atunci participă la curse de anduranță, dar North Cape este cea mai grea de până acum. Un vis care s-a împlinit, chiar fără să fi avut foarte mari speranțe. Cristi Mănăilă spune că și-a dorit enorm să participe  la acest eveniment, dar că nu a crezut că va reuși să termine cursa.

„Acum mă bucur de ultimele momente în Norvegia, deseară voi lua avionul către Oslo, apoi, după o escală de 22 de ore voi lua avionul către București. Plec din Norvegia, de aici cu un sentiment de împlinire, mi-am dorit acest eveniment, mi-am dorit acest eveniment, această cursă să o duc la bun sfârșit. Vă spun sincer, de la început nu am crezut că voi putea face chestia asta. De aceea nici nu mi-am rezervat bilet la întoarcere”, a povestit Cristi Mănăilă, miercuri, într-o declarație exclusivă pentru Focus TV.

Pentru fiecare participant, inclusiv pentru buzoianul care a purtat, pe tot traseul, tricoul cu însemnele Muzeului Județean Buzău și tricolorul, cursa a fost o forțare a limitelor. Acesta a reușit să își doboare propriul record, terminând cursa mai devreme decât preconiza.

„Ca orice ciclist de anduranță mi-am făcut un proiect, înainte de cursă, cât voi parcurge pe zi, unde voi dormi, ce voi face. Pot să spun că am bătut acest proiect. Dacă acest proiect conținea 18 zile, să parcurg traseul, eu am reușit în 17 zile și am mers pe tactica parcurgerii a cât mai multor kilometrii pe zi până la lăsarea întunericului, care întuneric la un moment ajungea să dispară și nu mai apărea când am ajuns în Nord. Și astfel am reușit să parcurg traseul în 17 zile”, a spus Cristi Mănăilă.

Parcurgerea celor peste 4000 de kilometri nu este lipsită de riscuri. O concurentă din Ucraina și-a pierdut viața, în timpul cursei, într-un accident rutier produs, când traversa Ungaria, în apropierea Lacului Balaton. Cristi Mănăila este conștient de riscurile la care a fost expus, explicând că a avut momente când a luptat cu somnul ca să finalizeze cu succes cursa.

„Această cursă are și grad de dificultate ridicat, având în vedere că se parcurge prin trafic,  printre mașini, trebuie să respecți regulile de circulație, trebuie să fii atent. La un moment dat pot spune că nici creierul  nu mai funcționeaza așa cum trebuie. Te apucă somnul pe bicicletă, chiar când simțeam chestia asta, ne opream, dormeam prin parcări, pe marginea drumului, câteva minute, o jumătate de oră, o oră, cât aveam nevoie, apoi ne continuam parcursul”.

Cristi Mănăilă este singurul participant din România înscris la North Cape 4000. Alți doi români, stabilit peste granițe, au fost prezenți în competiție. Buzoianul a încheiat cursa pe locul 54. Numeroși susținători ai buzoianului au urmărit cursa online. Cristi Mănăilă a fost încurajat, în permanență de cei de acasă: familie, prieteni, admiratori. De notat că, eforturile pentru participarea la cursă, inclusiv cele financiare, au fost asumate pe cont propriu de buzoian, cheltuielile fiind de câteva mii de lei.