Actualitate

Drumul către un vis. Buzoianca Mădălina Popescu, tot mai aproape de o carieră în neurochirurgie

Mădălina Popescu, absolventă de zece a celui mai titrat colegiu buzoian și studentă de elită a Universității ”Carol Davila” București, este tot mai aproape de visul cu care a plecat de acasă, acela de a deveni un medic neurochirurg de succes. Pasiunea buzoiencei pentru neurochirurgie era deja conturată de pe băncile liceului. Acum patru ani, când a finalizat ciclul liceal la Colegiul „B.P.Hasdeu”, cu media de BAC 10, și a fost admisă la facultate, fără examen, mulțumită rezultatelor de la olimpiade, Mădălina Popescu era deja hotărâtă să urmeze o carieră în neurochirurgie.

Acum, este în anul IV la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, și se pregătește pentru specialitatea pe care o va alege la Rezidențiat. Buzoianca este o studentă implicată în activitățile care au legătură cu acea ramură a medicinei pe care o va îmbrățișa. Mădălina face parte din conducerea unui club național de studenți pasionați de neurochirurgie. Clubul se numește Walter E. Dandy Neurosurgical Club și este o filială a unei organizații foarte importante de neurochirurgie din America. Filiala din România este prima înființată în afara SUA, în urmă cu șapte ani. Clubul este format din studenți care organizează complet gratuit conferințe cu neurochirurgi renumiți pe plan național și internațional, workshopuri, prezentări studențești și dezbateri, atât online, cât și în format fizic. Pe plan național sunt doi coordonatori mari ai clubului, prof. Mircea Gorgan și conf. Corneliu Toader. La nivel international, clubul a organizat conferințe cu dr. Thomas Wilson, de la Stanford University, dr. Carmen Cîrstea, de la Universitatea din Missouri și dr. Shimon Rochkind, de la Universitatea din Tel Aviv.

Mădălina Popescu este secretar general în board-ul național al Walter E. Dandy Neurosurgical Club și, în această calitate, ccoordonează evenimentele desfășurate de filiala din București, organizate aproape săptămânal. De anul acesta, membri din România ai clubului, care nu sunt puțini la număr – peste 100 de membri activi în țară- au reușit să formeze filiale și în alte orașe din România, pentru a face neurochirurgia accesibilă cât mai multor studenți. Momentan, filialele din România sunt în București, Iași, Constanța, Oradea și Târgu Mureș.

membri Walter E. Dandy Neurosurgical Club

„Dragostea pentru neurologie și neurochirurgie a luat naștere încă din gimnaziu și a crescut de-a lungul anilor de liceu și de facultate. A fost la început o curiozitate, care a devenit, încetul cu încetul, o pasiune, hrănită de fascinația pentru creierul uman și sistemul nervos în ansamblul său. Curiozitatea te face să cauți informații, dar la fel de important este și procesul invers. Accesul la informații poate naște curiozitatea. Am avut norocul să întâlnesc de-a lungul timpului oameni frumoși, buni și pasionați de ceea ce fac, care mi-au dăruit, poate, cel mai de preț lucru: cunoașterea. Informații explicate cu răbdare, care m-au făcut mereu să vreau să aflu mai mult și mi-au hrănit continuu curiozitatea. De la doamnele profesoare din gimnaziu și liceu, la domnii doctori pe care am avut onoarea să îi cunosc și, nu în ultimul rând, colegii mei din Walter E. Dandy Neurosurgical Club, am întâlnit peste tot oameni de o reală valoare, cărora țin să le mulțumesc pentru dăruire și pasiune!”, a declarat, pentru Șansa News, Mădălina Popescu.

Sâmbătă, 2 aprilie, Mădălina a susținut o prezentare de caz despre importanța diagnosticului diferențial și a atenției pentru detalii în neurochirurgie, particularizând aceste aspecte în cazul unui meningiom parasagital, cu larg edem asociat. Evenimentul a fost organizat de filiala Oradea și reprezintă numai o mică parte din activitatea clubului, o sesiune de prezentări de cazuri clinice.

Primăvara a început pentru Mădălina cu o prezentare de caz în cadrul 10th Neurosurgical MasterClass: Inspiring the new generation, organizat la Cluj-Napoca. Iar luni, pe 28 martie, Mădălina a participat la o altă sesiune de prezentări studențești, unde a predat colegilor de la facultate, din toți anii de studiu, noțiuni de anatomie, corelate cu implicații clinice și aplicații neurochirurgicale. Mădălina mărturisește că încearcă, prin aceste activități, să facă neurochirurgia și neurologia cât mai accesibile tuturor studenților, indiferent de anul de studiu.

„Pentru perioada următoare, pregătim deja noi activități, între care conferințe, prezentări studențești și workshopuri gratuite, în colaborare cu Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni, Institutul Național de Boli Cerebrovasculare și catedrele de Anatomie si Fiziologie de la UMF „Carol Davila”. Totodată, săptămâna aceasta vom coordona și câteva workshopuri în cadrul congresului internațional MEDICS.”, transmite Mădălina Popescu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian