Actualitate

DUPĂ CE A TRECUT PRIN BOALĂ, PREFECTUL BUZĂULUI S-A VACCINAT CU ASTRAZENECA! Ce s-a întâmplat la centrul de imunizare

Prefectul Buzăului, Silviu Iordahe, s-a vaccinat vineri împotriva infecției cu SARS-CoV-2. Oficialul de la Casa Alba a fost printre primii buzoieni care a profitat de posibilitatea imunizării antiCOVID-19, cu serul de la AstraZeneca, fără programare, dorind ca prin acest gest să dea și un exemplu pentru cei care nu au găsit până acum un loc liber pentru vaccinare, iar de acum o pot face când doresc, fără nicio restricție. Momentul vaccinării a decurs fără probleme, însă, pe perioada cât a așteptat în centru, prefectul a avut parte de o reacție nedorită din partea unor persoane care își așteptau rândul pentru a primi serul antiCOVID.

Silviu Iordache a ajuns la centrul de vaccinare amenajat pe Nicolae Bălcescu în jurul orei 13.00, însoțit de purtătorul de cuvânt al Prefecturii.

Îmbrăcat lejer și cu o sticlă de apă în mână, oficialul a intrat în centru și a anunțat că dorește vaccinarea deși nu are programare. Imediat a fost primit și a fost îndrumat să completeze formularul cu datele personale.

După câteva minute, medicul coodonator din centru de vaccinare l-a invitat în camera de vaccinare pentru a i se măsura tensiunea și temperatura deși în fața prefectului mai așteptau rândul la vaccinare alte două persoane. Stângăcia medicului coordonator a fost imediat taxată de cei care așteptau, cerând să fie respectată ordinea sosirii fiecărei persoane în centrul de vaccinare.

Momentul a fost însă unul de scurtă durată, fără alte incidente. Prefectul a ieșit, și-a cerut scuze și a spus că nu-i nicio problemă dacă trebuie să mai aștepte. La fel și medicul coordonator care i-a invitat pe cei doi buzoieni, soț și soție, care așteptau să primească serul AstraZeneca.

După circa zece minute, a venit și rândul prefectului la vaccinare. Silviu Iordache a spus că nu a simțit nicio durere, făcând chiar și o glumă:

”N-am simțit nimic, nicio înțepătură. Mi-ați făcut vaccinul?”.

Silviu Iordache a mărturisit că a avut COVID-19 în luna noiembrie și că deși a avut o formă ușoară, de atunci nu mai are miros.

”Am avut această boală în luna noiembrie și pot să vă spun că în urma bolii am pierdut simțul mirosului și nu l-am recăpătat nici până astăzi. Deci am simțit pe pielea mea, efectele acestui virus. În ultimele luni am cunoscut foarte multe persoane care au fost afectate de acest de virus, persoane care după ce s-au făcut bine încă au insuficiențe respiratorii, deci efectele pe termen lung ale virusului sunt foarte grave și din acest motiv recomand tuturor oamenilor să se vaccineze”, a spus Silviu Iordache, prefectul Buzăului.

Faptul că știe ce înseamnă să lupți cu acest virus dar posibilitatea vaccinării fără programare l-au determinat să facă acest vaccin acum. În plus, oficialul de la Casa Albă a declarat încă din prima zi în care a fost învestit în funcție că vaccinarea este singura soluție de a înfrunta această pandemie, iar ritmul campaniei de imunizare trebuie accelerat.

”Realizarea unei campanii de vaccinare de succes este esențială pentru eradicarea acestui virus mortal. Alăturați-vă și luați măsuri cu privire la această problemă pentru ca putem să punem capăt acestei pandemii. Îi îndemn pe buzoieni, îndemn operatorii economici, să aibă încredere în beneficiile imunizării și să meargă în număr cât mai mare la centrele de vaccinare”, a spus Silviu Iordache, prefectul Buzăului.

Oficialul de la Casa Albă a amintit că tot de astăzi și angajatorii pot cere vaccinarea angajaților direct la locul de muncă.

”Pentru a facilita acest proces, se organizează o acțiune de vaccinare specifica si anume : vaccinarea se va realiza prin grija operatorului economic în colaborarea cu direcțiile de sănătate publică, într-un spațiu propriu, adecvat, fără programare în platforma de programări. În cazul în care operatorii economici nu au personal medico-sanitar propriu suficient, vor organiza acțiunea de vaccinare în spațiile proprii și vor solicita către direcția de sănătate publică mobilizarea de echipe de vaccinare mobile care sunt disponibile în centrele de vaccinare AstraZeneca.  Aprovizionarea cu doze de vaccin se va realiza fie direct la centrele de vaccinare (in cazul in care vaccinarea se face in centre organizate prin grija operatorului economic), fie prin intermediul centrelor de vaccinare fixe de care țin echipele mobile de vaccinare, in cazul in care vaccinarea se organizează într-un spațiu nou”, se arată într-un comunicat emis de Prefectura Buzău.