Organigrama societății URBIS SERV a ajuns din nou pe masa aleșilor locali. Însă, dacă până acum, Consiliul Local era pus în fața unor tăieri de posturi, iată că odată cu venirea toamnei, conducerea societății care se ocupă de îngrijirea spațiilor verzi, a parcărilor, a asfaltărilor și a serviciului de ecarisaj din municipiul Buzău, și-a dat seama că are nevoie de mai mulți muncitori pentru că nu poate face lucrărilor din oraș. Asta după ce din decembrie 2020 și până în martie 2021 a concediat, în două etape, 70 de angajați. Proiectul discutat în ședința de joi a Consiliului Local a provocat ample discuții, iar directorul Dan Cuza a fost chemat să răspundă la o serie de întrebări.
După o vară în care spațiile verzi din oraș au arătat ca niște mini jungle, iar parcurile nu au putut fi îngrijite la timp, conducerea URBIS SERV recunoaște că nu a putut face lucrărilor din cauza numărului mic de muncitori. Mărturisirea vine în contextul în care Dan Cuza, directorul societății, solicită acum reangajarea unor muncitori, după ce toată vara a funcționat cu 201 salariați, adică la mai puțin de jumătate față de numărul celor angajați în decembrie 2020, când au început concedierile.
Solicitarea a fost prezentată aleșilor locali sub forma unui proiect de hotărâre aflat joi pe masa Consiliului Local și care a stârnit ample discuții.
Primul care a cerut explicații cu privire la necesitatea reangajărilor, având în vedere că este toamnă și în curând nu vor mai fi atât de multe lucrări de făcut în oraș, a fost consilierul USR PLUS, Irinel Cîrstea.
”După două modificările ale organigramei și respectiv după concedierea mai multor angajați în primăvară când aveați nevoie de ei pentru a lucra spațiile verzi din municipiul Buzău și începeați lucrările de asfaltare, iată că a venit toamnă și veniți cu un proiect de hotărâre prin care angajați oameni. Doi la ecarisaj, ceea ce este foarte bine că doar acum îndepliniți condițiile legale pe acest sector, la spații verzi angajați cinci persoane, având în vedere că vara s-a terminat, lucrări nu prea mai sunt, iar la parcări solicitați încă cinci persoane. Dar nu am văzut la asfaltări niciun muncitor. Ne puteți explica de ce se fac aceste angajări acum, toamna, când amenajările de spații verzi nu mai necesită îngrijiri”, a întrebat Irinel Cârstea, consilier local USR PLUS.

Explicațiile au fost date chiar de directorul Dan Cuza.
”Bugetul pe care l-am avut la început de an și care a fost aprobat de Consiliul Local ne-a făcut să reducem costurile cu munca vie la nivelul sustenabil pentru că suntem o societate care trebuie să trăiască din veniturile pe care le are. Care a fost rezultatul? În teren, URBIS-ul nu a făcut față și a trebuit ca RER-ul să vină să preia anumite cartiere și să lucreze alături de noi. Ținând cont de situația asta, noi am solicitat cei cinci oameni pentru că, deși suntem la final de an, sunt încă lucrări în curs. Avem zona de sere pe care am trecut-o în plan secundar pentru că am luat oamenii și i-am adus în oraș, la presiunea cositului. Sunt cinci oameni absolut necesari”, a răspuns Cuza.
De asemenea, acesta a explicat că serviciul ecarisaj abia acum, după angajarea acestor muncitori, va intra în legalitate din punct de vedere al numărului minim de salariați.

În apărarea sa a avut o intervenție și primarul Constantin Toma care a subliniat, din nou, problema bugetului care anul acesta a fost foarte mic.
”Nu este o problemă a URBIS-ului. Veniturile fiind mici anul trecut a trebuit să venim cu un proiect de buget diminuat foarte mult, ca atare ei au fost nevoiți să-și reducă numărul de oameni pentru că nu ar fi avut cu ce să-i plătească. Nu automat toate costurile care trebuie făcute în oraș le putem face. Am putea să punem gazon peste tot, ca afară. Dar cât ne-ar costa lucrul acesta? ”
După minute bune de discuții, proiectul a fost aprobat cu 19 voturi pentru, în timp ce unul dintre cei 20 de consilieri prezenți la ședință s-a abținut de la vot.
Adaugă comentarii