Actualitate Economie

După concedieri, Primăria Buzău își face un super departament cu rol strategic

Dezvoltarea unor proiecte de economie circulară face parte din prioritățile municipalității buzoiene. De altfel, nu o dată, mesajele de la Palatul Comunal au arătat că  Buzăul va fi transformat prin astfel de proiecte pe termen mediu și lung. Conceptul de economie circulară urmărește reducerea poluării și a cantităților de deșeuri prin reciclare și reutilizare de resurse, precum și reducerea consumului. În parteneriat cu cel mai mare reciclator din România, Grupul Green, care își are unitățile de producție la Buzău, municipalitatea a definit liniile strategice ale transformării pe principii de economie circulară. Detalii AICI.

Acum, municipalitatea face un nou pas. Primăria Buzău va fi prima din țară care va avea un departament dedicat, exclusiv, proiectelor de economie circulară. Anunțul a fost făcut de primarul Constantin Toma, marți, în cadrul Conferinței ”Impactul economiei circulare asupra sectorului apei din România”, desfășurată în prezența lui Laszlo Borbely, consilier de stat la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, și a Roxanei Mânzatu, secretar de stat la departamentul guvernamental care monitorizează programele finanțate din fonduri publice și europene.

Edilul-șef a explicat că noul departament va funcționa din 1 ianuarie și va avea 10 specialiști. Funcționarii se vor ocupa exclusiv de implementarea strategiei economiei circulare, strategie pe care Buzăul a  creat-o cu doi ani înaintea implementării uneia la nivel național. Decizia înființării noului departament a fost luată în contextul în care Primăria Buzău va propune o nouă organigramă.

Buzăul este și primul oraș din țară care a aplicat conceptul de economie circular în cadrul unei școli- Școala generală numărul 11. Unitatea a fost vizitată de președintele Klaus Iohannis tocmai pentru a vedea modul de implementare a principiilor economiei circulare. De pildă, în cadrul școlii, apa de ploaie este colectată și valorificată pentru irigarea unei sere înființate cu sprijin de la cercetătorii în legumicultură. Aici, elevii urmează lecții deschise și participă la activități extrașcolare. Un alt proiect la care Primăria Buzău lucrează este cel prin care apa de la stația de epurare a orașului să fie refolosită pentru irigații.