Actualitate

Cum va fi rezolvată problema bicicletelor abandonate la orice pas? Planurile autorităților

Autoritățile locale recunosc: lansarea proiectului Velo City înainte de a desemna o firmă care să se ocupe de mentenanță a creat haos. Dar, imagini precum cele pe care buzoienii le-au putut observa zilnic, în orice colț al orașului, și nu numai, cu biciclete aruncate la voia întâmplării, pe trotuare sau pe marginea drumurilor, ar urma să fie evitate în curând, spun autoritățile. S-a găsit o soluție provizorie pentru strângerea vehiculelor abandonate, dar se analizează și cea mai bună variantă pentru includerea de amenzi în regulamentul de închiriere a bicicletelor.

Într-o intervenție în direct, la Focus Tv, viceprimarul Ionuț Apostu a declarat că datele strânse în primele zile de la lansarea proiectului Velo City sunt mai mult decât favorabile: peste 10 000 de utilizări ale bicicletelor în 4 zile și 4 000 de utilizatori în aplicația nextbike. Ceea ce a însemnat venituri de circa 25 000 lei.

Însă, pe lângă aceste aspecte pozitive, sunt și minusuri. Primul: lipsa unei firme care să strângă bicicletele la final de zi și care să se ocupe de mentenanță. Abia la începutul lunii decembrie se va încheia licitația. În lipsa unei astfel de firme, se întâmplă ceea ce buzoienii tot reclamă, pe internet, în ultimele zile: biciclete lăsate în ploaie, pe trotuare sau marginea drumurilor.

“Aceste biciclete vor rămâne în stații atât timp cât vremea o va permite, probabil undeva la începutul lunii decembrie, când se strică vremea, ele vor fi retrase în garaj pentru mentenanță și pentru a fi puse în siguranță astfel încât din primăvară ele să revină din nou pe trasee. În ultimele zile nu am făcut față cu partea de mentenanță deoarece suntem în curs de atribuire a acestui contract de licitație, procedura de licitație se va încheia pe data de 4 decembrie. În această perioadă noi ne- am organizat pentru a rezolva mentenanța, să spunem, în regie proprie. ”

O soluție temporară a fost ca, din această seară, șoferi ai primăriei, împreună cu firma care s-a ocupat de proiectul bicicletelor, să meargă prin municipiu și să strângă bicicletele lăsate în alte locuri decât stațiile speciale.

Am găsit o soluție mult mai eficientă în sensul că șoferii primăriei vor face prin rotație și vor lucra pe autoturismul pentru strângerea bicicletelor după un program bine stabilit împreună cu firma care s-a ocupat de acest proiect. Sunt doi oameni alocați de firma respectivă care vor trece zilnic pe principalele artere ale orașului sau în funcție de locațiile unde sunt lăsate aceste biciclete. Ei le vor strânge și le vor aduce în stații.
Încercăm chiar de astăzi, am discutat cu colegii de la firma respectivă, încercăm ca în zilele următoare în fiecare seară să strângem toate bicicletele și să le aducem în stațiile de bază.

Între timp, municipalitatea caută cele mai bune formule pentru a-i împiedica pe utilizatori să abandoneze bicicletele sau să le vandalizeze. O variantă este introducerea de amenzi în regulamentul de închiriere.

“Suntem în faza de analiză, sunt în discuții zilnice cu reprezentanții firmei care a implementat acest proiect, un prim aspect este acesta de a sancționa cu penalități financiare, de data aceasta, pe acei utilizatori care nu folosesc bicicleta în mod corespunzător. Aceasta ar fi principal pentru a descuraja cumva utilizarea abuzivă a acestor biciclete. Vă dați seama că ne dorim ca elevii din Mărăcineni, de exemplu, să vină cu bicicleta în municipiul Buzău, dar avem două stații de biciclete chiar la ieșirea din municipiul spre podul Mărăcineni, una pe stânga, una pe dreapta, astfel încât ei pot traversa podul pe jos apoi lua bicicleta și merge la școală cu bicicletele respective. Pot fi folosite în afara municipiului Buzău, dar să fie aduse înapoi la bază.”

Până când regulamentul va fi modificat, bicicletele urmează să fie ridicate, în scurt timp, din stații și duse pe perioada iernii la mentenanță.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian