Actualitate Șansa de Nehoiu

E incredibil cine l-ar fi ajutat pe fostul primar de la Nehoiu, Florentin Lungu, să fure banii Primăriei. Date din anchetă

Condamnat la închisoare pentru infracțiuni grave, un fost primar din județul Buzău șochează din nou  prin alte fapte ilegale, scoase la iveală, acum, de polițiști.  Fostul primar al orașului Nehoiu, Florentin Lungu, condamnat anul trecut la 5 ani și 2 luni de închisoare, într-un dosar penal legat de defrișarea ilegală a unei suprafețe de pădure, fapt care a generat o masivă alunecare de teren la Lunca Mare, este vizat de această dată într-un dosar de spălare de bani. Conform anchetatorilor, vizate în anchetă ar fi și fiica și soția fostului primar, dar și prieteni de-ai fostului edil, cu care ar fi pus la punct o adevărată rețea de spălare de bani.                                                

19 percheziții au avut loc, miercuri, în zori în acest dosar. Anchetatorii de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au descins la 18 adrese din Nehoiu, Gura Teghii, Chiojdu și Siriu. 19 persoane sunt vizate de anchetatori, existând suspiciunea că împreună cu fostul primar al orașului Nehoiu, Florentin Lungu, au prejudiciat bugetul de stat cu peste 2, 5 milioane de lei. Ancheta i-ar viza pe prieteni de–ai lui Lungu, implicați în afacerile ilegale puse la cale de fostul edil, dar și pe soția și fiica acestuia.

În fapt, conform anchetatorilor, infracțiunile ar fi fost comise în perioada 2011-2015. Profitând de funcția pe care o avea la un moment dat, Lungu contracta în mod abuziv anumite societăți pentru a presta diverse servicii, contractele fiind încheiate cu Primăria Nehoiu. În fapt, societățile contractate nu prestau deloc serviciile respective ori făceau câteva lucrări de mântuială, dar încasau valoarea totală a contractelor. Ulterior, parte din banii aferenți contractelor ajungeau în contul unor firme deținute de rude ori alți apropiați de-ai fostului primar. În acest fel, bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 2, 5 milioane de lei.

”Din cercetări a reieșit că, în perioada 2011 – 2015, 19 bănuiți, administratori și angajați ai unor societăți comerciale cu diverse obiecte de activitate, ca urmare a încheierii de contracte cu o primărie din județul Buzău, contracte de prestări servicii/achiziții bunuri, nereale, ar fi efectuat mai multe operațiuni de retragere numerar, prin intermediul aparatelor de tip ATM și de la ghișeele unor unități bancare, precum și operațiuni de plată între societățile menționate și astfel, ar fi creat un circuit fictiv al banilor instituției.

Ulterior, sumele de bani încasate nelegal ar fi fost direcționate către societăți administrate de persoane cunoscute de primarul în funcție la acea dată dintr-o localitate din județul Buzău”, precizează IPJ Buzău

Fostul primar al orașului Nehoiu nu este la primele infracțiuni comise. El este de altfel încarcerat, având de ispășit o pedeapsă de 5 ani și 2 luni de închisoare într-un dosar legat de defrișarea ilegală a unei păduri.

În anul 2015, Florentin Lungu, fost primar al orașului Nehoiu,  a fost trimis în judecată, de procurorii de pe lângă Parchetul Curții de Apel Ploiești, pentru mai multe infracțiuni între care conflict de interese, abuz în serviciu, fals intelectual și instigare la fals intelectual, instigare la tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.

Totul a început în 2014, când Primăria Nehoiu a pus în posesie o localnică cu o pădure de 3 hectare, situată în zona Lunca Mare. La scurtă vreme, pădurea a fost defrișată, iar pe teren au fost construite mai multe saivane și suprafețe betonate.

În fapt, terenul a ajuns în proprietatea primarului, Florentin Lungu, prin intermediul contabilei de la firma pe care o deținea, iar acesta a decis să amenajeze aici o stână. Lucrările  au fost realizate cu materiale și cu angajați ai Primăriei Nehoiu, arătau anchetatorii la acea vreme  Mai mult, cu complicitatea unor angajați ai Ocolului Silvic Privat Nehoiu, fostul primar a obținut aprobare pentru construcția unui drum forestier care să facă legătura cu stâna pe care și-a amenajat-o.

În acest sens au fost întocmite în fals acte de punere în valoare a materialului lemnos și au fost marcați ilegal 436 de arbori care au fost tăiați pentru a face loc drumului forestier. Numai că la un moment dat, terenul defrișat a luat-o la vale, afectând mai multe locuințe din zona Lunca Mare dar și un cimitir.

Astfel, cazul a ajuns în atenția autorităților, care au demarat o anchetă penală. Florentin Lungu, ales primar al oraşului Nehoiu în anul 2012, nu a reuşit să îşi termine mandatul, fiind arestat preventiv în anul 2014. Ulterior, după ani întregi de procese, el a fost condamnat la 5 ani si 2 luni de închisoare, fiind încarcerat si la acest moment.

Detalii și AICI