Actualitate

Ecologizare modernă pe râul Buzău! Imagini spectaculoase cu prima barieră colectoare de plastic din județ. În curând, vor fi montate alte două

Pe cât de frumos pe atât de curat! Asta și-au propus inițiatorii unui proiect la finalul căruia Buzăul va deveni primul județ din țară care va avea trei sisteme moderne de colectare a deșeurilor din plastic, montate pe albia unui râu. Primul pas deja a fost făcut, iar prima barieră colectoare de PET-uri de pe râul Buzău a fost  amplasată marți la Pătârlagele. Este vorba despre un sistem care va colecta deșeurile din apă facilitând astfel strângerea acestora.

Ecologizarea pe Valea Buzăului a început cu pași mărunți. Mai întâi au fost campanii de strângerea gunoaielor aruncate la voia întâmplării derulate de reprezentanții Asociației Centrului de Artă Aluniș. alături de zeci de voluntari (video 1). După ce zona a fost curățată în repetate rânduri astfel încât, de fiecare dată, parcă alte peisaje spectaculoase erau scoase la suprafață, marți, 12 octombrie, a venit momentul ca ecologizarea pe râul Buzău să treacă la o etapă mai modernă: montarea unui sistem prin care strângea gunoaielor din albia râului Buzău să devină mult mai ușoară astfel ca apa să fie mereu curată (video 2).

Este vorba despre prima barieră colectoare de plastic de pe râul Buzău care a fost montată la Pătârlagele. Acțiunea a fost inițiată și desfășurată de Asociația Mai Mult Verde împreună cu Asociația Centrul de Artă Aluniș.

”Acest tip de sistem automatizează colectarea deșeurilor aduse de apă la viituri, deșeuri de tip  PET-uri, cutii tablă, resturi menajere, pungi etc., și facilitează strângerea acestora în vederea gestionării responsabile de către operatorii de salubrizare. Bariera de la Pătârlagele reprezintă al patrulea sistem de acest tip montat pe un râu din România, celelalte fiind montate pe Jiu, Cerna și Olt. În următoarele luni, în cadrul proiectului “Viitoruri curate! Nu viituri murdare!”, Centrul de Artă Aluniș va mai instala încă două bariere de acest tip, una pe râul Buzău în dreptul localității Cislău și cealaltă pe Bâsca Rozilei”, informează partenerii proiectului.

Județul Buzău devine astfel primul din țară cu 3 astfel de sisteme colectoare de plastic.

”Inițiatorii proiectului susțin că Valea Buzăului este un loc extrem de important din punct de vedere turistic pentru Județul Buzău, preferat pentru activități recreative gen rafting, kayaking, pescuit, picnic și drumeții, fiind presărată cu acumulări de deșeuri, locuri care sunt folosite pentru depozitarea ilegală a deșeurilor în mod repetat. Aruncarea gunoiului la râu, un obicei vechi de generații mai ales în mediul rural, este unul extrem de nociv, poluarea cu plastic a apelor reprezentând un adevărat pericol la adresa sănătății comunităților străbătute de râu”, susțin reprezentanții Asociației Centrului de Artă Aluniș, parteneri în cadrul proiectului.

Acțiunea face parte din proiectul ”Cu Apele Curate”, program ce vizează aducerea laolaltă a partenerilor din sectorul neguvernamental, structuri guvernamental-administrative, mediul de afaceri și comunitățile locale în lupta împotriva poluării cu plastic pe cursurile de apă.