Actualitate SĂNĂTATE

Efectul COVID-19: a crescut semnificativ numărul buzoienilor diagnosticați cu anxietate

Numărul cazurilor de anxietate a  înregistrat o creștere semnificativă în ultima vreme. Iar situația are o legătură strângă cu pandemia de COVID-19. O spune medicul psihiatru Maria Brăgău de la Spitalul Județean Buzău, potrivit căreia anxietatea a apărut la pacienți care au fost infectate, fiind tulburare post-COVID.

„Anxietatea este cea mai frecventă afecțiune psihiatrică. Personal, am observat o creștere a incidenței tulburărilor de anxietate post COVID. În general, femeile sunt mai afectate decât bărbații, prevalența fiind de 30,5% de-a lungul vieții pentru femei și de 19,2% pentru bărbați. Prevalența la un moment dat este de  10% – 15% în populația generală. Cele mai frecvente forme clinice ale anxietății sunt: fobiile și tulburarea de anxietate generalizată cu o prevalență de 12% și tulburarea de panică cu/fără agorafobie- 10%”, spune medicul psihiatru Maria Brăgău.

În general, anxietatea este o tulburare întâlnită mai des în rândul adolescenților. De altfel, anxietatea debutează, în medie, la vârsta adolescenței sau în primii ani ai tinereții. Ea poate fi ușor confundată cu frica sau fobia.

„Există anxietate normală care apare ca răspuns tranzitoriu la experiențe noi, anticipate sau consumate, la schimbări, stres. Aceasta are caracter adaptativ, adică pregătește, amorsează mecanisme de coping și este o experiență subiectivă comună, cotidiană. Anxietatea este starea patologică ce se caracterizează printr-un simțământ de „teamă fără obiect”. Se diferențiază de frică prin faptul că aceasta este un răspuns la o cauză cunoscută („teama cu obiect”)”, a explicat medicul.

Anxietatea poate să apară și ca simptom în cazul unor afecțiuni afecțiuni endocrine, neurologice sau cardiace, dar și în cazuri de anemie, hipoxie, hipoglicemie sau sevraj (în cazul persoanelor dependente de alcool sau substanțe psihoactive) ori chiar în cazul abuzului de cafea.

În cele mai multe cazuri, pacientul se confruntă și cu o serie de simptome atunci când se confruntă cu anxietatea. Printre ele – amețeli, transpirații, diaree, palpitații, hipertensiune sau tahicardie.

Detalii despre această afecțiune găsiți AICI.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian