Alertă Coronavirus Buzău

EPIDEMIA AVANSEAZĂ, LOCURILE DE CAZARE SE EPUIZEAZĂ. Situația de moment din spitalele buzoiene. Ce capacitate de internare mai au

Spitalele din Buzău care tratează pacienți COVID-19 sunt foarte aproape de limita maxima de ocupare. Prima secție care și-a epuizat capacitatea de internare este cea de TBC de la Spitalul Județean, aflată pe strada Gârlași. Toate cele 25 de paturi din secție, alocate pentru pacienții infectați cu noul coronavirus,  au fost ocupate. În aceeași locație se află și secția exterioară Boli Infecțioase unde gradul de ocupare este de 50 % . Mai exact, 15 din cele 29 de paturi disponibile pentru pacienți COVID-19 sunt utilizate.

Cei mai mulți pacienți testați pozitiv la COVID-19 au ajuns la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat, transformat în spital de suport. După înmulțirea numărului de cazuri, capacitatea de internare a fost mărită la 185 de paturi dintre care 142 sunt în acest moment folosite pentru pacienții confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2, unii fiind asimptomatici. Ocuparea spitalelor cu asimptomatici a făcut, de altfel, ca, în ultimele zile, multe spitale din România să anunțe că și-au atins limitele maxime de ocupare. Ministerul Sănătății este așteptat să ia o decizie privind izolarea pacienților confirmați cu COVID-19, dar asimptomatici, la domiciliu, așa cum s-a întâmplat și în alte țări, atunci când epidemia a fost în creștere, și așa cum a recomandat recent și Organizația Mondială a Sănătății. Decizia va fi luată după consultarea Comisie pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID-19 din Ministerul Sănătății, organism format din medici specialiști.

Autorul știrilor

Cătălina Jingoiu

1 Comentariu

Apasă aici pentru a publica un comentariu

 • Am scris asta pentru un comentariul la site. Nu ma intereseaza, in niciun fel (mi-e indiferent), de a fi publicat, ca si comentariu, insa… poate, cu discretie… puteti face unele sugestii… care sa fie si auzite – atata tot. 🙂

  “SA FIM REALISTI
  Sunt… “nimeni”, dar numarul de cazuri o sa creasca, iar elevii revin la scoli abia peste vreo 3 luni, asa ca… poate ar trebui sa “ceara” o scoala generala mai mica din municipiu si…:
  – sa scoata mobilierul s.a. din clase -sa le goleasca total;
  – sa “inchida” materialele didactice in ce camarute le inchid;
  – sa faca circuit separat pentru cancelarie-birouri (toate scolile au 2 intrari si… inchid usa/fac un perete de termopan… catre partea transformata in spital… cat sa e poata iesi pe ambele usi… numai in caz de incendiu), astfel incat sa nu fie nevoie sa fie mutate si ele, organizatoric, cu arhive etc. – ceva ce ar necesita mai mult timp decat pana si a monta un “perete” temporar;
  – daca e nevoie, despart si curtea cu orice gard improvizat gasesc sa faca (caci… amenajeaza temporar si, apoi… peste un an sau cateva luni… va trebui refac ceea ce “s-a stricat”) si…
  …au o cladire goala, in care, in afara camerutelor inchise (cat mai putine) se poate amenaja si o sala de tratament si un cabinet al medicului si unul al asistentelor si un vestiar si ce teren de sport este, chiar daca se mai fac unele, SIMPLE, modificari, poate fi transformat in parcare destul de repede si… ar mai avea numai sa trasnforme unele cabine de toaleta in unele de W.C. (n-ar fi multe dusuri si toalete, dar… tineti cont si cate sunt si-n spitale, oricum – “LOL”-trist!).
  In timp ce scoala ar fi golita si, apoi, curatata (daca se vrea… se poate face si in 2-3 zile), conducerea spitalului s-ar prinde de unde gaseste niste paturi si “mobilier de salon”… macar “de inceput” (nu e nevoie sa-l umple de paturi din prima: ar aduce cate ar gasi si, apoi, “ar mai face cerere” pentru altele) si si ce mobilier si ce medicamente si aparate… macar minime, ar fi necesare si… ce asistente-infirmiere-medici trimite acolo… pe langa a “suplimenta” cu serviciu de paza cu oameeni trimisi si acolo – etc..
  Pe partea organizatorica… cat personalul medical vine cu listele de necesar… personalul “de la birouri” coordoneaza asta si obtine aprobarile si cauta sa vada de unde si cum “detaseaza” si oamenii si si substantele si medicamentele si aparatele necesare (un tensiometru, un termometru, un oximetru etc. – ce le mai trebuie si lor, pentru a sti daca e cazul sa tina pacient acolo sau sa il trimita pentru ingrijire suplimentara) si… exceptand birocratia… cu munca unita isi fac o locatie suplimentara de sute de paturi, pentru cei asimptomatici, cei care necesita minima ingrijire.
  Analizele recoltate sunt trimise la laborator, mesele se aduc si ele… etc..
  In scoli se poate face o sala de mese: daca stii ca e cazul si asta vrei… iei ce poate fi un salon si… il “sacrifici” pentru o sala de mese, daca nu li se poate duce mancarea “la pat” (fiind si sectie de boli contagioase), dar… castigi sute de locuri, echivalentul unui spital mai mic.

  Stiu ca multora nu le va placea solutia asta, dar… aproape de spitalul judetean… e si scoala din 23 August si si cea din Simileasca… daca nu se gaseste o solutie tot la Ramnic, cu o scoala de acolo, ca sa fie mai usor de transferat pacientii intre locatii.
  Chiar si asa… tii pe sectiile de la Garlasi numai “cazuri simptomatice” si aduci, la el, pe cei care manifesta simptome severe subit si… “pentru simptome medii” si “cazurile cele mai severe, dar stabilizate pe moment… folosesti Ramnicul – si… ii mai plimbi, cu toate ca nu e ideal nici asta.

  Daca, Doamne, Fereste, mai au nevoie de locatia asta si peste 3 luni… mai usor gasesti unde sa trimiti sute de elevi sanatosi sa invete, decat gasesti cladiri care pot acomoda un spital, cu saloane si alte incaperi necesare (oficiul femeii de serviciu, camera pentru a se echipa-dezechipa etc.).

  Daca unul o ia razna si sparge o tabla… o plateste la fel cum ar plati si daca ar strica diverse aparate sau dotari ale spitalului… etc.. Se scot perdele, caci e mai usor decat sa le intretii si cureti-dezinfectezi etc..

  Cladire “de spital de ocazie” se poate gasi in scolile generale mici si “format vechi”, cladiri vechi, desi… cu cat sunt mai mari… cu atat mai bine, pe termen lung. (!!!!!!!!!!!!!!!)

  Personal… ma uimeste faptul ca, de atatea saptamani asteptam sa citesc ca pregatesc si asta si… am zis ca, poate, au asteptat sa se termine si cu evaluarile si… problema se agraveaza si nu exista solutii bune si nu vor fi astfel de solutii, dar asta e si cea mai simpla si cea mai eficienta si… nimeni nu pare sa vrea sa o puna in practica… oricata munca “la foc iute” ar cere asa ceva… mai ales in conditiile in care, din cate stiu, inca nu s-a mai facut asa ceva in Romania, acum. Cum te gandesi ca e o idee buna sa bagi pacienti cu COVID-19… fix in mijlocul spitalului judetean (a caror structura si ale carui circuite le stim… multi!) si nu te gandesti la asa ceva?!?? Inainte de a calcula asta, sa aduci pacienti cu COVID-19 in mijloc de spital care se lupta sa scape de el pentru siguranta personalului si pacientilor sai… intai te gandesti… “unde, altundeva”???

  Cu bunavointa… sa golesti o cladire de scoala si sa muti niste garduri si sa faci niste “pereti”… nu poate fi ceva de lunga durata, MAI ALES daca nu ii scoti, scolii, si partea administrativa si daca nu ii muti, deocamdata macar, nici materialele didactice. Daca erau cladiri lipite sau “vecine de gard”, si scoala si spitalul? Cat timp personalul scolii si tot ce tine de spital are circuite diferite, din strada si pana inauntru… nu poatee fi o problema.
  Cu oameni care sa ii ajute la treaba… li se pot da 2-3 zile ca sa adune tot ce le trebuie, pana in toamna, in partea care va ramane pentru administrarea scolii si, restul, sa le scoata in curte, pentru a fi transportate in afara locatiei sau sa le inghesiue in ce camerute li se lasa, pentru materialele didactice si… vin profesorii, aduna ce au de adunat, vim muncitorii, cara ce e de carat etc. si… medicul poate consulta si intr-un laborator de fizica, golit de tot ce se poate, caci… mai ales… lui ii trebuiesc aduse diverse chestii, iar asistentele pot face tratamente sau pot avea cabinetul lor si intr-un laborator de chimie si pot face tratamente si in laboratorul de informatica, dupa ce se scot calculatoarele si mobilierul scolar.
  O zi se mai scurge pentru curatenie, 2 zile se scurg (CAND OAMENII STIU, DEJA, CE AU DE FACUT SI AU CU CE SA FACA ETC.!) pe micile “noi amenajari”si, apoi… maxim 3 zile se mai scurg pentru a dezinfecta+aduce noile “dotari”+a dezinfecta, din nou. Se cheama “project management” si… sigur… managerul spitalului nostru judetean se pricepe mai bine la el decat mine, si… da, se poate face un astfel de proiect si mai repede… daca exista resursele pentru el. Problema ar fi la alocarea resurselor (umane si materiale si… organizarea lor), iar ea ar veni… mai ales din birocratie, insa… sunt foarte multi de oameni in sistemul sanitar-medical din judet si… aproape toti ar realiza ca… ar prefera sa se faca asta… decat sa se faca spitale “mixte” sau sa se mai scoata un spital din circuitul “general” – si ar ajuta, oricum pot, chiar si in afara indatoririlor de serviciu.

  Oamenii care lucreaza, deja, destul timp… intr-un anumit fel… vor sti, fiecare, si ce are nevoie sa foloseasca “X” si si de ce se loveste zilnic si… vor sti ce aspecte sa urmareasca si cum sa le rezolve… daca li se da posibilitatea sa faca asta (!!!). Pubele, amenajarea unor tevi cu capete si scurgeri de dus, ridicarea deseurilor cu anumite circuite si din acea locatie… aducerea mobilierului de baza si a unor “aparate” imprumutate de pe diverse sectii (macar pana se cumpara altele, noi, special pentru aceasta locatie), transferul personalului si medicamentelor (macar cele de urgenta si de baza, ca sa nu stea personalul medical, detasat acolo, doar sa se uite nepunticiosi la oameni… orice problema ar aparea – fara puterea de a actiona si “medical”, macar la nivelul “de baza”… nu vor avea nici macar autoritatea pe care o au acum, in fata unor bolnavi si… va fi stresant si pentru ei sa fie numai “paznici”!) etc.-etc. – toate sunt lucruri care, cu vointa, se pot realiza usor.
  Aprobarile de la minister si toata “birocratia”… ele ar face diferenta intre a putea sa ai un astfel de “spital”, improvizat, pentru cazurile asimptomatice si… a nu sti ce sectie sau spital sa mai “tai” populatiei generale – dar… daca cei din conducerea… a multe… se mobilizeaza si chiar fac tot ce pot… sunt sigura ca vor rezolva si partea asta, rapid, “la urgenta”.Insa… nu de-asta exista si politica?! (caci… n-o fi doar pentru dezbateri si propuneri… teoretice!)

  Iar intr-o saptamana pot avea un “spital” cu sute de paturi, separat pentru cei asimptomatici sau cu simptome foarte usoare (oameni care nu necesita tratamente deosebitee pee partea dee COVID-19, ci, mai ales, supraveghere… inclusiv a starii de sanatate), pot organiza o ora a zilei pentru primirea de pachete… macar saptamanal si orice dezinfectie li se face si lor si chiar si cu interdictia de a scoate, la externare, obiectele personale aduse (cu exceptia unui telefon etc., care trece printr-o dezinfectare sau e sigilat in ultimele 24 ore etc.; pachetele acelea pot fi si acceptate numai daca sunt si verificate, ca sa nu contina droguri/alcool/arme etc.), un loc al curtii pentru pacientii fumatori (un pic de gard si sarma ghimpata, ca la puscarie (“lol”, dar… necesar!), ca sa nu fuga, caci… evident e nevoie si de asta + ore speciale, cand sa se poata iesi la fumat si cand sa trebuiasca sa stea fiecare in patul sau… se descurca cei care lucreaza pe sectie, daca vor si daca li se permite sa se organizeze cu diverse “masuri”!) = oprind unele conflicte si rezolvand si unele nemultumiri care apar la cei fara simptome (celor cu simptome… nu le mai pasa de “minuni”, dar celor care se simt bine… da!).

  Cazuri or sa mai tot apara. Daca se iau paturile unui spital care serveste populatia generala… cei de acolo vor dormi, cand sunt internati… unde? Pe paturi, prin spitale, scoase pe holuri – cum se mai fac multe “internari de zi”, in Romania, si… fara scaun… nici in timpul tratamentului?!?
  Luand de la ce era, deja, insuficient, pentru aceasta situatie… nu faci decat sa rezolvi o problema… facand alta sa fie si mai mare.

  Copiii n-au facut, vreodata, pana acum, scoala online – dar a fost, per total, solutia cea mai buna… acum.
  Scolile au mai fost transformate in spitale, dar nu e ideal, insa… nici situatia aceasta nu este “ideala”.

  Lasi oamenii care pot raspandi virusul sa se gestioneze singuri si… asa cum se vede si din ce-a fost in alte tari care au incercat si asta (si noi n-avem nimic din capacitatea lor sanitar-medicala si nici economica!)… nu faci decat sa ajungi in cateva saptamani, o luna si ceva, maxim, sa alegi ce om, in stare grava, icnerci sa salvezi si ce om nu – si… medicii care propun asta… desi au motivele lor… ar trebui sa isi asume faptul ca, daca asta se va intampla, va fi vina lor, pentru a sugera asemenea idei.

  E mai usor sa ii lasi “de capul lor” si, apoi… “moare cine moare si plange cine plange”, decat sa gaseti solutii + sa le realizezi, insa cu vointa… ele pot fi gasite si si transformate in realitati: muncesti 1 saptamana sau 2… enorm si… apoi ai rezolvat problema asta, in mare – mai fac scandal unii, mai trebuie trimis un medicament, mai trebuie sa mai aduci niste solutii de dezinfectat sau cine stie ce, mai trebuie sa mai deschizi niste saloane si sa le umpli cu mobilier etc. = “probleme”… ca in restul spitalelor.
  Ce vor face cand cazurile seevere nu le vor mai fi primite in alte spitale si cand cele din judet nu vor mai face fata la cei simptomatici-mediu si cei cu forme grave… asta ar trebui sa ii preocupe in mod deosebit, caci pentru asta nu mai e suficient sa muti niste obiecte si sa detasezi niste oameni si “Sa rezolvi” niste hartii… . 🙁

  In ciuda articolului/articolelor… n-as fi stat sa scriu asta daca n-as fi vazut comentariile de mai sus, cu acele sugestii si… : nu, raspsunsul corect nu este ca mai tai din ce era insuficient, ci ca… folosesti ce ai pentru a “fabrica” noi resurse, noi spatii.
  Iar, peste 3 luni, in cazul cel mai rau… 700 sau 1000 de copii pot merge sa invete, un an, in alta locatie, alaturi de profesorii lor – asta daca… nu devine atat de rau incat sa nu se mai re-inceapa orele de studiu cu prezenta fizica… caci… daca lasi “asimptomaticii” “sa se auto-ingrijeeasca si pazeasca” sau n=ai locuri sa mai internezi pe nimeni, idiferent de simptome, pai… pana la toamna.. oricum nu mai incepe nicio scoala, sa fim seriosi.
  Nu “lasi de capul lor” oameni care au/duc un virus contagios si periculos pentru multi si multe (inclusiv pentru economie) si nici nu cauti NUMAI “in tolba” dupa “merinde”… in caz de pandemie (caci… e pandemie si… si-asa are “merinde” putine! Acum… practic… e vorba daca le intind pe cele existente… pentru a lasa loc si “de dezvoltare”, sau… le impart asa cum sunt si.. cand se termina… “ATA ETE! Altele nu mai sunt, oricine si oricum ai fi tu!”): daca acel cerc, in afara caruia incerci sa privesti, nu iti da solutii bune… ee simplu: iti cladesti alt cerc, in afara caruia, daca e nevoie, sa privesti problema.

  Multumesc mult, din suflet, tuturor celor care lucreaza, ajutand societatea, inclusiv in spitale (!!!!!), si… mult succes! 😀 🙂

  P.S.: Mii de scuze, “tuturor”, dar am scris repede si chiar nu mai am timp sa stau sa fac corectura. :)”

  🙂
  Multumim si mult succes! 🙂