Actualitate

Este sau nu rezervație naturală Pădurea Crâng? Noi discuții aprinse în ședința Consiliului Local

Discuții aprinse în ședința Consiliului Local Buzău. Statutul pădurii Crâng, un subiect care a stârnit revolta activiștilor de mediu și vii dispute în vara anului trecut, a fost repus pe tapet. Haritina Crăiță, fost consilier municipal și un exponent al comunității buzoiene a participat la ședință în calitate de invitat și a luat poziție în momentul în care discuțiile de pe ordinea de zi au ajuns la un proiect ce viza amplasarea busturilor unor personalități istorice în Crâng. Buzoianca s-a arătat împotriva unui astfel de demers, întrucât, a susținut ea în fața aleșilor municipali, prezența busturilor ar afecta pădurea, arie naturală protejată.

În sprijinul afirmațiilor sale, Haritina Crăiță a prezentat mai multe documente. Printre ele și un răspuns venit de la Ministerul Mediului, în care se arată că Pădurea Crâng este arie naturală protejată, iar orice acțiune trebuie să respecte acest statut. Răspunsul Ministerului Mediului a venit după ce specialistul de mediu Haritina Crăiță a cerut lămuriri în contextul în care, la finele anului trecut, Consiliul Județean a pus în dezbatere publică un proiect referitor la revizuirea unei hotărâri a miniparlamentului județean, din anul 1995, ce cuprindea zonele protejate din județul Buzău. Încă din momentul punerii proiectului în dezbatere publică au apărut îngrijorări că plămânul verde al Buzăului ar putea fi scos de pe lista rezervațiilor naturale. Detalii, AICI.

Același document prezentat în ședința de plen mai arăta că Pădurea Crâng este arie naturală protejată, inclusă pe lista ariilor stabilită prin hotărâre de Consiliu Județean, instituție care nu poate veni cu legiferări cu privire la statutul ariei.

În replică, viceprimarul Ionuț Apostu a intervenit și a precizat că, de fapt, Consiliul Județean nu ar fi fost niciodată administratorul Pădurii Crâng.

În final, după discuții care au durat minute bune, proiectul privind amplasarea unor busturi în Parcul Crâng a fost adoptat cu votul majorității PSD.