Actualitate

EXCLUSIV! Cel mai mare reciclator din România anunță o nouă investiție la Buzău

Cel mai mare reciclator din România care deține mai multe fabrici și în Buzău a anunțat, în exclusivitate la Focus TV, o nouă investiție pe care o va demara anul viitor. Este vorba despre o secție de reparații electrocasnice și electronice. Practic, aceste produse aduse spre reciclare și care sunt în stare bună să fie reparate și apoi introduse pe piața socială. Anunțul a fost făcut chiar de directorul grupului de firme, Constantin Damov, invitat luni seara la Focus News.

Constantin Damov a explicat că odată cu construcția noii fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice de pe platforma industrială Frasinu, investiție anunțată încă din noiembrie 2021 și aflată în execuție, la Buzău va fi deschisă o nouă secție, de altfel importantă, în special pentru persoanele care nu își permit să achiziționeze electrocasnice și electronice scumpe, de bună calitate.

”Noi ne gândim, în viitorul apropiat, ne mai trebuie o lege, am insistat foarte mult, am lucrat în asociații să treacă o lege în România, aceea de reparare în vederea reutilizării. Deci noi sperăm componente din frigidere, din mașini de spălat să poată fi folosite ca piese de schimb și să trecem la ceea ce economia circulară ne impune, la prelungirea duratei de viață a obiectelor noastre și să avem și o secție de reparații frigidere, televizoare pe care noi să le putem da, după aceea, pe piața socială.

Există o piață întreagă în România de persoane și chiar de instituții care nu-și permit bugete de achiziții pentru echipamente de ultimă generație, dar toți ar vrea să beneficieze de un televizor plat, de un frigider, congelator sau computer. Și atunci acea piață ar putea fi satisfăcută, iar noi, înainte de a le transforma în materiale, am putea să le menținem ca produse”, a spus Constantin Damov, la Focus News.

Secția ar putea funcționa chiar de anul viitor, adică la câteva luni după ce va fi deschisă și noua fabrică de la Frasinu. Potrivit directorului grupului de firme, circa 5 – 10% din cantitățile de electrocasnice și electronice colectate să ajungă în secția de reparații și mai apoi reintroduse pe piața socială.

”Noi sperăm ca acea secție de reparații în vederea reutilizării să o deschidem anul viitor și, ca și procent, noi spunem că un minim de 5%, optimist 10% din cantitățile pe care noi le primim, să le putem repara și repune în reutilizare. Înseamnă niște cantități enorme, dacă vom calcula la o capacitate de 7000-8000 de tone, noi vorbim de 400-500 de tone pe lună, deci 400-500 de tone de electronice reutilizabile înseamnă mii de aparate. Sperăm să putem să facem acest lucru. Tendința europeană este întâi de a repara înainte de a recicla și de extindere a ciclului de viață și, prin aceasta, să contribuim la repoziționarea României nu doar ca reciclator, ci și în zona de reutilizare, acolo unde Europa și-a propus ținta de minimum 12% la electronice. Această secție va fi la Frasinu, deci este clar că acolo vom avea o creștere”, a mai spus Damov.

Aparatele ce urmează să fie revândute vor fi de bună calitate mai ales că, a explicat Damov, de multe ori sunt aduse spre reciclare chiar electronice și electrocasnice în stare bună de funcționare.

”Ne vin aparate aproape noi, sunt persoane care au venituri mai mari care schimbă televizoarele la doi ani, la un an, frigiderele la fel, a apărut ceva care sclipește mai mult sau face cuburi de gheață sau orice altceva și ne vin aparate în stare de funcționare, ele trebuie doar verificate și date în folosință celor care au nevoie și sunt dispensare, sunt școli în mediul rural, primării care nu-și permit să aibă un fotocopiator, computere, sistemul de wi-fi, frigidere și noi am putea să facem cumva ca aceste goluri să fie umplute”, a explicat directorul grupului de firme.

Pentru ca această idee să devină funcțională este nevoie și de o modificare legislativă prin care reciclatorul să poată emite și certificate de garanție acestor produse.

”Avem nevoie de o modificare legislativă pentru că nu poți să pui pe piață un echipament reparat dacă nu îi dai o garanție, dacă nu răspunzi – cineva l-a reparat greșit și poți să ai un șoc electric când îl atingi sau poate să incendieze un apartament – cineva trebuie să răspundă și atunci ele trebuie etichetate cu numele celui care le-a reparat, trebuie o perioadă de minimum 6 luni de garanție, iar la sfârșitul celui de-al doilea ciclu de viață trebuie, la fel, să-l culegi, să-l colectezi în vederea reciclării. Deci avem nevoie de această lege”, a anunțat Damov.

Investiția pentru această secție va ajunge până la 2 milioane de euro.