Actualitate

Exercițiu: Militarii buzoieni, acțiuni de forțare și trecerea Dunării

Militarii buzoieni au fost prezenți la unul dintre cele mai ample exerciții mulținaționale desfășurate pe teritoriul țării noastre. Este vorba despre  „SABER GUARDIAN 23”, exercițiul mulținațional care continuă seria bienală de exerciții începută în anul 2013 și vizează intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru forțe din state NATO și partenere. Activitățile de instruire din timpul acestui exercițiu cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități de evacuare și tratament al răniților. 

Astfel, ieri, pe 6 iunie, de Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional „SABER GUARDIAN 23”, care s-a desfășurat  în raionul de instruire Bordușani (Ialomița),în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, au fost prezenți și militarii Diviziei 2 infanterie Getica.

”Militarii Diviziei 2 Infanterie „Getica”, sub comanda generalului-maior Claudiu-Mihail Sava au executat  acțiuni de forțare și trecerea Dunării cu subunități și unități de manevră, sprijinite de structuri aeriene, navale și de geniu alături de forțe din state NATO și partenere”, informează reprezentanții Diviziei 2 Infanterie Getica.

Activitățile s-au încheiat cu o expoziție de tehnică și echipamente militare care a scos în evidență gradul ridicat de implicare în buna desfășurare a acestui exercițiu pe care au avut-o țările participante.

„Saber Guardian 23” reprezintă un vârf al pregătirii profesionale și este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23”.

„DEFENDER 23” este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). Exercițiul „Saber Guardian 23” este inclus în programul de exerciții de antrenament comun al USAREUR-AF, pentru creșterea interoperabilității forțelor armate din state aliate și partenere.