Actualitate

Explicațiile meteorologilor despre norii apocaliptici de la Buzău. “Cel mai important este să ne adăpostim rapid, să nu așteptăm să înceapă furtuna”

Sursa Facebook

După ce marți seară, un fenomen meteo foarte rar întâlnit i-a șocat pe locuitorii comunei Mărăcineni, dar și pe cei din municipiul Buzău, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au explicat în direct, la Focus Tv, cum a fost posibil să se înregistreze acele imagini apocaliptice. Meteorologul de serviciu de la ANM, Mihai Timu, a explicat că norii negri, foarte apropiați de pământ, care au acoperit cerul la Buzău, fac parte din categoria norilor Cumulonimbus. Este vorba despre formațiuni caracterizate tocmai prin dezvoltarea foarte aproape de suprafața solului, la doar câteva sute de metri, și care pot genera furtuni puternice.

“Ceea ce s-a întâmplat la Buzău sunt aceste dezvoltări noroase convective, cum le spunem noi, acești nori Cumulonimbus. Trebuie să ne imaginăm că baza lor este uneori la câteva sute de metri deasupra pământului, iar vârful depășește 14-15 km, deci dincolo de unde zboară avioanele. Astfel, când se formează astfel de nori, fenomenele sub acești nori pot deveni violente: averse cu caracter torențial, grindină, frecvente descărcări electrice și aceste intensificări ale vântului. Ceea ce s-a întâmplat acolo: în momentul în care încep să cadă precipitațiile din nori apare acest curent descendent în interiorul norului, și se crează intensificări ale vântului ca și cum ar fi un arc de cerc în jurul norului, și atunci aceste intensificări ale vântului, când dau de aerul cald din jurul norului se formează ceea ce am avut la Buzău, un perete de nori în jurul norului Cumulonimbus. Într-adevăr, când te uiți, te cam înfricoșează, mai ales că are o structură ciudată cu nori foarte negri la bază.”

Meteorologul ANM a subliniat că în cazul în care asistăm la astfel de fenomene extreme, cel mai important este să ne adăpostim rapid și în niciun caz să nu așteptăm să înceapă ploaia, pentru că precipitațiile pot fi abundente, iar vântul foarte puternic.

“Este important, nu neapărat să așteptăm avertizările meteo, atunci când vedem astfel de evolutii noroase sau vedem că se face negru ca noaptea și începe vântul, ar trebui să ne adăpostim dinainte, destul de repede, să nu așteptăm să înceapă furtuna”, a adăugat Mihai Timu.

Detalii despre acest subiect dar și imagini cu norii formați marți seară, la Buzău, AICI.