Situație din ce în ce mai dramatică în județul Buzău. Conform statisticii postate de Inspectoratul Școlar Buzău, miercuri la ora 15:00, sunt 191 de clase din județul Buzău care sunt nevoite să învețe de acasă din cauza tot mai multor infectări cu coronavirus. În aceste clase învață 4.186 elevi, pentru care în următoarele 2 săptămâni, cursurile se vor desfășura din fața calculatorului. Copiii vor putea reveni mai devreme în bănci doar dacă se vor testa în ziua a opta de la prima confirmare care i-a trimis în online.
Reporterii șansanews.ro au realizat și un clasament al școlilor cu cele mai multe clase închise, conform datelor care apar pe site-ul ISJ Buzău.
Astfel, cele mai multe clase închise de COVID, 14, sunt la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. Dintre acestea, una este din ciclu gimnazial, iar restul sunt clase de liceu. Și la Școala Nr. 11 sunt tot 14 clase care au trecut în online după confirmarea cu coronavirus a unor elevi.
La Colegiul Național „Mihai Eminescu” sunt 13 clase închise. Aici, două clase sunt din ciclul gimnazial, iar restul sunt din ciclul liceal. De asemenea, la Colegiul Național Pedagogic, tot 13 clase sunt închise. Aici trei clase sunt din ciclul primar, cinci din ciclul gimnazial, iar restul din ciclul liceal.
La Liceul „Alexandru Marghiloman” sunt 12 clase închise de COVID.
Deși sunt aproape 200 de clase în online după infectarea unor elevi sau a unor profesori, deocamdată, la Buzău, nu se pune problema închiderii totale a vreunei școli.
Regula prevede că o școală se închide dacă jumătate din clasele existente aici sunt trecute în online, din cauza cazurilor de Covid.
Conform șefului ISJ Buzău, Ionel Meiroșu, la acest moment, în județ, nu există nici o atfel de situație.
De cand mi-am dus copilul – acum aproape major – la gradinita, petrecandu-si perioadele reci ale… fiecarui an… mai mult acasa (cu branula pe manuta), am cautat informatii (serioase) despre acest “fenomen” si de atunci, pana si eu, ca om simplu, stiu ca, din punct de vedere epidemiologic, institutiile de educatie sunt si au fost, dintotdeauna, mediul cel mai propice propagarii bolilor contagioase. Aceasta este un fapt pe care fiecare epidemiolog si, probabil, fiecare student la medicina il invata in facultate. Sunt foarte multi ani de atunci si nu sunt sigura ca mai retin corect, insa, daca tin bine minte, caci m-au socat aceste numere, la nivel global… rata de transmitere in scoli era de vreo 7 ori (sau 3?) mai mare decat in puscarii si de vreo 13 ori (sau 7 ?) mai mare decat in spitale.
In aceste conditii, nu e ca si cum ce se intampla… ar trebui sa mire pe cineva: deasupra oricaror politici, foarte realisti, copiii pariau, din vara, legat de cat timp vor merge la scoala si cati se vor imbolnavi… “pana la urma”, Doamne, Fereste, si, zi de zi, elevii cauta informatii despre cate clase sunt inchise la o scoala sau alta, a lor sau a prietenilor lor.
Vorbeam cu o doamna profesoara, a fiicei mele, si, intamplator, spunea ca sunt unii oameni, managerii de scoli… in acest caz, care, in aceasta perioada, ar merita “un buchet de flori” in fiecare zi. Zi de zi: ce elevi au iesit pozitiv, ce fac in pauze si cu cine isi petrec timpul la scoala, cine este dirigintele lor, la ce ore au profesori in comun… cu care clase si… tot felul de legaturi de acest fel, din scoala, apoi… ce elevi s-au mai vaccinat, ce elevi termina izolarea, ce clase intra si ies din online, cum predau profesorii… ba o ora fizic, ba una online, ce probleme tehnice sunt si… unde (si cum si cand se vor rezolva), ce raportari trebuiesc facute, ce testari se fac (si cum ies ele), cum a iesit triajul epidemiologic din acea zi, ce copii mai vor sa se vaccineze etc. si… etc. – pe langa toate aspectele organizatorice existente si pana acum. :/
In spatele acestor numere, foarte mari, se afla si un volum de munca… extrem de mare, din partea cadrelor didactice si a personalului scolilor. :/
Deci… Doamne, Fereste de rele si rau si, Doamne, Ajuta la bine si bune! 🙂
Doamne, Ajuta! 🙂