Premieră în educația buzoiană. Zeci de tineri formează, de astăzi, prima generație de studenți școlarizați la o universitate de stat, la Buzău. Proiectul, pornit ca o promisiune de campanie și concretizat câteva luni mai târziu, a devenit realitate, iar astăzi echipa de conducere din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați a dat startul primului an univeristar de la Buzău.
Deschiderea oficială a avut loc chiar în clădirea în care urmează să se defășoare cursurile, iar momentul a fost unul festiv la care au luat parte atât studenții, vizibil emoționați de ceea ce urmează, cât și rectorul instituției, decanii celor trei facultăți deschise aici, cât și profesori care se vor afla la catedră în următorii ani de studiu. Cei 170 de studenți la Drept, Agricultură și Educație Fizică și Sportivă vor desfășura cursurile cu prezență fizică, iar practica le va fi asigurată la unitățile de profil din Buzău, Brăila și Vrancea.
”Gaudeamus Igitur” a răsunat în Eurocampusul din strada Hangarului nr. 8 marcând deschiderea oficială a extensiunii Universității „Dunărea de Jos‘’ din Galați și începerea cursurilor la cele trei specializări la care au fost scoase locuri la admiterea din acest an universitar: Educație Fizică și Sportivă, Drept și Agricultură. Momentul a fost încărcat de emoții atât pentru tinerii buzoieni care de anul acesta pot studia acasă, cât și pentru cei care au făcut posibilă realizarea acestui proiect în care au crezut, dar despre care recunosc că a fost destul de dificil de pus în practică. Totuși, în ciuda birocrației extrem de anevoioase, astăzi s-a putut asista la o premieră în educația buzoiană: prima generație de studenți a început cursurile.
„Cum spuneam și la televizor acum câteva luni că vom face toate eforturile, și chiar credeam când spuneam acest lucru, deși știam că va fi foarte dificil, după cum știți, verificarea administrativă, calitativă, instituțională, și de cercetare a unei Universități, mai ales că vorbim despre o filială puternică, o creație nouă, cum am făcut noi împreună la Buzău, este o chestiune dificilă și cu exigențe foarte ridicate, și cu o cantitate de birocrație foarte mare, în sensul că trebuie o verificare la fața locului, verificarea unor cantități importante de documente, care să justifice prezența acestei filiale, în același timp să justifice existența resurselor materiale și umane pentru demararea acestei filiale. Am reușit să o facem!”, a declarat rectorul Universității,prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu.
La cele trei facultăți din Buzău vor studia 170 de tineri, dintre care 50 la specializarea Educație Fizică și Sportivă, în timp ce la Drept și Agricultură sunt înscriși câte 60 de studenți. Primul sfat din perioada de studenție pentru tinerii buzoieni a venit de la unul dintre susținătorii proiectului, senatorul PNL Vlad Pufu, prezent la deschiderea oficială. ”Să învățați cu spor și să rămâneți la Buzău”, le-a urat senatorul liberal tinerilor aflați la început de drum.
“Ne-am propus ca în urma noastră să lăsăm ceva, să lăsăm o construcție. Acesta este primul proiect asumat în cadrul campaniei noastre, și vă mărturisesc cu bucurie că pentru noi este o mare satisfacție astăzi. Una peste alta, vorbim în ultimul timp foarte mult despre dezvoltare, dezvoltarea României, și trebuie să înțelegem cu toții faptul că nu există dezvoltare fără educație. Nu o să vă spun învățați, învățați, și iar învățați! Învățați cu spor, astfel încât peste ani de zile să vă mândriți, și să ne mândrim cu dumneavoastră că ați terminat facultatea la Buzău. Să rămâneți în Buzău pentru că avem nevoie de dumneavoastră, avem nevoie ca ceea ce dobândiți prin învățătură, aici, la Buzău, să puneți în practică tot la noi, ca să creștem împreună.”
Un mesaj de încredere în alegerea făcută, și anume aceea de a rămâne și a studia acasă, la facultățile Universității ”Dunărea de Jos”, a venit și din partea Marietei Boloș, subprefect cu atribuții de prefect Buzău.
„Universitatea Dunărea de Jos este una dintre cele mai mari din Sud-Estul țării, și a fost girată de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior cu calificativul „Universitate cu grad de încredere ridicat”. Proiectul de a înființa o filială a Universității de Stat la Buzău este o soluție durabilă de dezvoltare a județului, care vine în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare educațională a absolvenților de liceu și în egală măsură întâmpină nevoile agenților economici de pe raza județului nostru”.
Mult succes în noul an universitar le-a urat, pe rând, și cei trei decani ai facultăților care de anul acesta funcționează și la Buzău.
După momentul festiv, studenții au intrat în sălile de curs unde și-au cunoscut profesorii. Cursurile se vor desfășura cu prezență fizică, atât cât situația epidemiologică va permite acest lucru. De asemenea, studenții au primit certitudinea că pe parcursul studiilor vor avea tot sprijinul profesorilor și echipei de conducere, inclusiv pentru desfășurarea orelor de practică în toate domeniile în care se pregătesc, astfel încât cunoștințele teoretice să fie consolidate și prin ore de practică.
Mare universitate! Vax!