Alertă Coronavirus Buzău

EXPLOZIE DE CAZURI DE CORONAVIRUS. Cele mai multe confirmări de la debutul crizei: muncitori, infirmiere, doctori, confirmați COVID-19

Explozie de cazuri de coronavirus, în județul Buzău. După ce joi a fost înregistrat un singur caz nou, vineri, 12 iunie, sunt 19. Cele mai multe cazuri raportate într-o singură zi, în acest județ, de la începutul pandemiei. Iar printre noile confirmări se numără un angajat de la o fabrică de parbrize, cu numeroși salariați, dar și cadre medicale, care în mod cert au avut un număr mare de contacți, inclusiv pacienți.  Buzăul numără la această oră 253 de bolnavi COVID-19 și cinci decese, de la debutul crizei.

Vineri, alarma s-a dat la o fabrică importantă de parbrize din Buzău, unde un angajat de 55 de ani a fost confirmat cu coronavirus.  Bărbatul de 55 de ani a fost testat la un laborator de analize privat după ce la intrarea în tură a fost depistat cu febră mare. În fabrica respectivă de pe Aleea Industriilor din Buzău triajul medical este unul riguros iar angajaților li se ia temperatura de fiecare dată când intră în tură nouă. Așa s-a descoperit că angajatul avea simptome de boală. Rezultatul a venit noaptea târziu iar vineri a fost demarată ancheta epidemiologică. A fost testată soția bărbatului al cărui rezultat este încă așteptat. De asemenea, au fost depistați trei contacți direcți ai angajatului care au fost trimiși în izolare la domiciliu.  Activitatea fabricii a fost suspendată vineri pentru dezinfecție, dar de sâmbătă lucrurile vor reveni la normal din acest punct de vedere. Autoritățile au decis că nu se impune suspendarea activității. Muncitorii vor fi monitorizați medical și se vor lua noi decizii în funcție de eventualele simptome pe care le-ar putea dezvolta.

Fabrica de parbrize în care a fost confirmat COVID-19 un muncitor este a doua unitate din Buzău cu un număr însemnat de angajați în care intră coronavirusul după o fabrică de confecții, de asemenea, din municipiu, unde au fost infectate până acum 7 angajate.

La fel de grav este că noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în ultimele 24 de ore și în cele mai importante spitale din Buzău. La Spitalul Municipal din Rm. Sărat, o infirmieră de 60 de ani a fost infectată. De asemenea, o infirmieră de 55 de ani din Spitalul Județean și  un medic  de 63 de ani, de la Chirurgie Plastică, au fost confirmați cu infecție cu SARS CoV2. În plus, soția medicului în vârstă de 54 de ani, care de asemenea este doctor la o clinică privată este infectată.  Și această clinică a fost închisă vineri pentru dezinfecție.

Urmare a celor două cazuri de COVID-19 de la Spitalul Județean, conducerea unității a dispus următoarele măsuri:

– Au fost testați toți pacienții și personalul medical din secțiile unde au fost depistate cele 2 cazuri

 -au fost limitate  internările, doar cazurile grave care se incadrează in definiția de urgență medico-chirurgicală

-externarea pacienților externabili

-efectuarea dezinfecției terminale, gradual, în funcție de eliberarea spațiilor/saloanelor

– intensificarea măsurilor de curățenie și dezinfecție la nivelul fiecărei secții

– efectuarea triajului epidemiologic la intrarea în tură pentru personalul medical cu interzicerea pătrunderii în secție a celor care prezintă simptomatologie respiratorie, febră și îndrumarea lor către secția Boli Infecțioase

– reinstruirea personalului medical și respectarea cu strictețe a  echipamentului de protecție conform recomandărilor primite în contextul actual

-interzicerea vizitatorilor, informații despre starea de sănătate a pacienților vor fi date telefonic, de către medicii curanți.

Pe lista bolnavilor cu coronavirus se mai află doi bolnavi oncologici, testați la începutul procedurilor medicale, dar și persoane care nu au legătură cu alte cazuri confirmate cu coronavirus. Cu alte cuvinte, Buzăul se confruntă în acest moment cu o transmitere comunitară.

Din cei 19 noi bolnavi de coronavirus câți înregistrează astăzi, Buzăul 18 au fost internați la Spitalul Municipal din Rm.Sărat.