Actualitate SĂNĂTATE

FARMACIILE AR PUTEA REALIZA TESTE RAPIDE PENTRU COVID-19. Propunerea Ministerului Sănătății, primită cu reticență. Ce întrebări au farmaciștii

Farmaciile ar putea fi incluse într-un program privind testarea rapidă a populației în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2. Deocamdată, Ministerul Sănătății a pus pe hârtie un proiect de ordin care prevede modul în care în farmacii ar putea fi amenajate puncte de testare rapidă. Într-o intervenție telefonică în emisiunea Sens Direct, de la Focus Tv, vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor, Răzvan Prisada, a declarat că farmaciștii vor lua parte la acest program, extrem de util pentru toată lumea, însă doar în momentul în care vor ști clar ce au de făcut și în ce condiții vor lucra.

“Există destulă reticență din partea unor colegi de-ai mei, și este de înțeles. Dacă este să pornim un astfel de proiect, el trebuie să fie cât mai clar de la început: cum se face, ce se face, cu ce se face, ce susținere financiară are, cum se face instructajul personalului. Organizarea se poate face atât la interior, cât și la exterior. Alte țări au ales varianta exterior, adică au făcut niște corturi în care se face recoltarea. Și la noi, spațiul trebuie dedicat exclusiv acestei activități. Trebuie asigurate fluxul și condițiile de lucru pentru evitarea infectării personalului. Trebuie specificate sursele de finanțare cine plătește, cum, dacă există teste gratuite, cum vor fi ele distribuite. Nu se știe dacă vor exista teste gratuite asigurate de minister prin DSP. Toate acestea n-ar trebui să fie niște necunoscute. Noi, Colegiul Farmaciștilor, oferim tot suportul pentru organizare și instruire dacă ni se cere ajutorul.”

Reprezentanții farmaciștilor spun că sunt foarte multe necunoscute în acest proiect, cum ar fi aspectul financiar, respectiv plata personalului implicat în această acțiune, și, cu siguranță, multe unități nu se vor încadra.

“Cu siguranță nu toate farmaciile vor putea. Oricum, este o opțiune a farmaciei și farmaciștilor de a participa la acest program. Pe baza opțiunilor lor și a ceea ce există pe teren, va fi stabilit modul în care se va acționa. Una dintre probleme este finanțarea. Când lucrurile nu sunt bine stabilite, pare că acel stimulent pentru farmaciștii implicați în program nu există. Toate acestea duc la o reticență a colegilor noștri.”

Potrivit proiectului prin care Ministerul Sănătății propune ca farmaciile să realizeze teste rapide pentru depistarea COVID-19, unitățile ar trebui să aibă o zonă bine delimitată exclusiv pentru această acțiune, chiar să amenajeze corturi unde să fie realizată testarea, să aibă un spaţiu suficient unde cei vaccinaţi să poată aştepta 15 minute după administrarea serului. De asemenea, farmaciștii care se vor ocupa de testare vor trebui să poarte echipamente de protecție precum mască, viziere, mănuși și halate de unică folosință. Deocamdată, proiectul nu este bătut în cuie, urmând să aibă loc discuții cu farmaciștii pentru definitivarea acestuia.