Actualitate

Fonduri epuizate în doar 9 minute! Ce se întâmplă cu Programul Casa Verde Fotovoltaice

Astăzi s-a dat startul Programului Casa Verde. Cine vrea să-și instaleze panouri fotovoltaice poate primi subvenții de până la 20 de mii de lei de la stat. Programul aduce anul acesta modificări importante. Pe de o parte, se simplifică modul în care vor fi aprobate dosarele pentru cei care vor să devină prosumatori. Pe de altă parte, o schimbare importantă este că înscrierile se pot face în baza unui calendar bine stabilit, pe regiuni, altfel încât să nu existe blocaje ale aplicației informatice.

Azi au putut fi depuse dosare doar de către solicitanții din București și județul Ilfov. Nici nu a început bine sesiunea de înscrieri, că s-a și încheiat. Practic, numărul locuitorilor din Capitală și județul Ilfov care s-au grăbit să depună cererea online a fost atât de mare, încât în numai 9 minute fondurile alocate acestei zone au fost epuizate, iar sesiunea a fost declarată închisă. Pentru regiunea București – Ilfov a fost alocat un buget de 99.860.000 de lei, în cele 9 minute înscriindu-se 4.993 de persoane fizice.

”Ni s-a reconfirmat interesul pe care oamenii îl au față de acest program. Există o cerere foarte mare pentru subvenția de 20.000 de lei oferită de AFM fiecărui beneficiar pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, iar înscrierile de astăzi s-au desfășurat în cele mai bune condiții. Persoanele fizice din celelalte regiuni care doresc să se înscrie în program o vor putea face în zilele următoare, conform calendarului, în limita bugetului alocat fiecărei regiuni”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu, citat într-un comunicat al AFM.

Județului Buzău îi va veni rândul la înscriere abia în luna iunie. Potrivit calendarului, buzoienii care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice se vor putea înscrie în program în zilele de 9, 12 și 13 iunie. Atunci va veni rândul tuturor județelor din Regiunea Sud-Est, din care face parte Buzăul. În aceleași zile vor depune cereri și persoanele interesate de program din județele Brăila, Galaţi, Vrancea, Constanţa şi Tulcea.

Pentru Regiunea Sud-Est este alocat un buget de 212.400.000 lei.

”Pentru toate regiunile, în prima zi programată, înscrierea în aplicație începe la ora 10:00. Pentru regiunile în care înscrierea se va realiza în 3 zile lucrătoare consecutive, înscrierea începe la ora 10:00 în prima zi și continuă până în cea de a treia zi, la ora 23:59. Pentru regiunile în care cele 3 zile lucrătoare programate pentru înscrierea solicitanților sunt separate de zile nelucrătoare, orele de începere/încheiere a înscrierii sunt: În prima zi: 10:00 – 23:59, a doua zi: 0:00 – 23:59 și a treia zi: 0:00 – 23:59”, transmite Administrația Fondului pentru Mediu.