Actualitate

(Foto) Ce clădire din municipiul Buzău va arăta așa după reabilitare. Acum este doar o ruină

În trecut, o simplă locuință pentru grădinarii care se ocupau de domeniul lui Alexandru Marghiloman, acum o ruină, însă pe viitor ar putea ajunge un centru educațional la care să aibă acces elevii buzoieni, în timpul programului ”Școala Altfel”. Este planul Primăriei municipiului Buzău prin care vrea să transforme total și să pună în valoare ce a mai rămas dintr-o clădire construită în secolul al XIX-lea. Proiectul este unul extrem de ambițios dar mai ales foarte costisitor: o investiție inițială de 919.000 de euro! Chiar record mondial, după cum a apreciat unul dintre consilierii locali din miniparlamentul buzoian. Cu toate acestea, propunerea, deocamdată pe hârtie, de a readuce la viață Casa Grădinarului din  Parcul Marghiloman, a primit, în ședința consiliului local de joi, 29 martie, voturile necesare pentru a trece la etapa următoare și, în câteva luni, să devină realitate. Asta după ce costul a fost redus cu 180.000 de euro.

Clădirea pe care reprezentanții Primăriei vor să o transforme în Casa Grădinarului are 52 de metri pătrați și se află în colțul de est al Parcul Marghiloman, în unghiul făcut de străzile Horticolei și Luceafărului. Construcția ridicată în urmă cu zeci de ani este într-un stadiu avansat de degradare, însă, inițiatorii proiectului sunt de părere că ar putea să o readucă la viață și să-i dea o utilitate care să o pună în valoare. Mai exact, să o transforme într-un centru educațional pe care să-l integreze în programul Școala Altfel. Cu alte cuvinte, să-l redea elevilor care, pe lângă faptul că vor putea învăța istoria locului, vor putea participa la o serie de activități în locul unde în secolul XIX locuiau grădinarii care se ocupau de domeniul lui Marghiloman.

”În zona de intrare se va afla un mic spațiu de recepție și un vestiar, iar în încăperile laterale vor fi două săli de activități. În subsol va fi amenajat un spațiu multifuncțional pentru activități de prelucrare a materialului vegetal cultivat în sera anexată și în spațiul exterior”, scrie în proiectul ”Casa Grădinarului”, aprobat de consilieri locali.

Centrul educativ însă va cuprinde și o seră cum nu mai există în Buzău. Este vorba despre o seră în stril victorian, asemenea celor din Marea Britanie.

”Spre est, clădirea va fi legată de o seră prin intermediul unui spațiu de trecere . Va fi amenajat și un grup sanitar, inclusiv unul adaptat persoanelor cu dizabilități.  Sera va deservi activități de plantare /creștere a plantelor și răsadurilor pe toata durata anului calendaristic. Ea este concepută ca un spațiu central, cu posibilitatea unor amenajări interioare flexibile, funcție de anotimp și culturi propuse. De asemenea, va fi amenajată o microfermă didactică cu specific de permacultură”, se arată în același proiect.

Proiectul extrem de îndrăzneț are însă și un cost pe măsură. 919.000 de euro a fost suma inițială propusă de inițiatorii proiectului. Însă, după alte calcule făcute de reprezentanții comisiei de buget din cadrul Consiliului Loca, suma a fost diminuată cu 180.000 de euro.

„Din partea comisiei de buget am solicitat revizuirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru Casa Grădinarului și am ajuns la o modificare a devizului general care presupune scăderea valorii proiectului cu 180 de mii de euro. După ședință, vă vom pune la dispoziție pe mail documentația revizuită. Vă rog să votați acest amendament”, a anunțat Teodor Cojocaru, președintele comisiei, înainte ca aleșii locali să voteze proiectul.

Cu alte cuvinte, costul investiției pentru reabilitarea clădirii și amenajarea serei ar fi de peste 730.000 de euro. ”Un record mondial”, a apreciat Irinel Cârstea, consilier local USR PLUS.

„Să înțeleg că investiția totală se reduce cu 180 de mii de euro, asta înseamnă undeva la 700 de mii de euro investiția finală per total, dar încă nu știm, sau poate ne spuneți cât costă efectiv sera pentru că, în momentul de față, o seră de 192 de m2, la 450 de mii de euro. Vă garantez că este record mondial. Acolo, da, avem niște sere victoriene, stil victorian din Marea Britanie. Da. Sunt extraordinare! Chiar m-am uitat zilele trecute pe astfel de sere, dar nu ajung, în niciun caz, la un cost 2700 de euro pe metru pătrat, mai ales că avem o seră de doar 192 m2”, a spus Irinel Cârstea, în Consiliul Local.

„Eu nu spun că nu este un proiect frumos și bun pentru oraș. Numai că nu este oportun în acest moment”, a spus și Florin Sangiu, la rândul său.

Încercând să explice costurile proiectului, Oana Matache a adăugat că este vorba totuși despre o altfel de seră care trebuie să se integreze într-un parc monument.

„Vorbim de un parc-monument, nu vorbim de o seră obișnuită de grădină, ceea ce justifică aceste investiții. De menționat că în discuțiile noastre cu proiectanții se continuă reevaluarea, acesta este un buget estimativ și va continua recalcularea”, a spus Oana Matache, viceprimar al municipiului Buzău.

După minute bune de discuții, proiectul a primit numărul necesar de voturi pentru a trece la etapa următoare. Potrivit proiectului, investiția va fi suportată fie din bugetul local fie din alte fonduri legal constituite, iar din momentul în care se va da startul construcției, proiectul va fi gata în 24 de luni.