Actualitate

(FOTO) Cum a fost sărbătorită Ziua Drapelului la Buzău. Tricolorul, înălțat pe Vârful Penteleu

În Buzău, la fel ca în restul țării, au avut loc astăzi ceremonii militare și religioase cu prilejul Zilei Drapelului Național. Drapelul a fost arborat pe catarg la Monumentul Eroilor Neamului, din apropierea Casei Albe, unde oficialități și militari ai garnizoanei Buzău au luat parte la un ceremonial dedicat acestei zile.

Un moment aparte a fost organizat de polițiștii buzoieni care, conforma tradiției, au urcat pe Vârful Penteleu, cel mai înalt din Munții Buzăului, pentru arborarea steagului.

”Şi în acest an, coordonaţi de şeful inspectoratului, comisar şef Laurenţiu Pantazi, mai mulţi poliţişti din structurile operative ale unităţii au urcat la cota 1772, în Munţii Buzăului. Ei au recondiţionat drapelul, amenajat iniţial în anul 2018. Tricolorul a fost postat pe catargul de 8 metri, la baza căruia se află o fundaţie realizată de asemenea de către poliţişti, dintr-un cofraj placat cu piatră de Siriu. Prin gestul lor, a fost marcată Ziua Drapelului Naţional”, au transmis reprezentanții IPJ Buzău.

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național printr-o lege adoptată în 1998. Ziua de astăzi marchează decizia guvernului revoluționar de la 1848, care a decretat tricolorul drept steag al tuturor românilor. Cele trei culori ale steagului României au fost dispuse, inițial, pe orizontală, schimbarea pe verticală fiind hotărâtă de regele Carol I, pentru alinierea la regulile steagurilor europene.